تشكيل نيروي مخصوص











تشکيل نيروي مخصوص



نيروها گرچه در يک جبهه و با يک آهنگ، ليکن به لحاظ روحي و سطح

[صفحه 79]

آگاهي و حدّ و حدود توانايي و فداکاري، يکسان نخواهند بود. صحنه هاي رويارويي نيز يکسان نيست وهر صحنه اي را مرداني ورزم آوراني مناسب وشايسته، لازم است و بر اين اساس، يکي از برجسته ترين نکات در سياست هاي جنگي علي عليه السلام، تشکيل سپاه مخصوص است[1] که امام، به آنان عنوان «شُرطَة الخميس (نيروهاي ويژه)» داده بود. پيراسته ترين، فداکارترين و رزم آورترين نيروهاي علي عليه السلام، در «شرطة الخميس» سازماندهي شده بودند. اين نيرو، کارآيي شگفت و شگرفي داشت و امام،هماره از آنان، براي اهداف ويژه و صحنه هاي خاص، بهره مي گرفت. امام علي عليه السلام در خطبه اي خطاب به آنان فرموده است:

أنتم الأنصار علي الحقّ، و الإخوان في الدين، والجنن يوم البأس، والبطانة دون الناس، بکم اضرب المدبر، و أرجو طاعة المقبل، فأعينوني بمناصحةٍ خليّة من الغشّ، سليمة من الريب فواللَّه إنّي لأولي الناس بالناس.[2] .

شماييد يارانِ حق، و برادران ديني، و سپرها در روزگار بلا و سختي و محرم هايي جداي از ديگر مردمان، به کمک شما پشت کننده ها را مي زنم و پيروي روي آوردگان را اميد دارم. پس مرا ياري کنيد با خيرخواهي تهي از دغلي و سالم از دور جويي.

که به خدا سوگند من از مردمان بر آنها اولايم.

شرطة الخميس و به تعبير امروز، «اصولگرايان» و «حزب اللهي ها»ي خردمند و کاردانِ کنار امام بودند که هم به موقع، انتقاد مي کردند و ديدگاه هايِ خود را درباره سياست هاي او بيان مي کردند، و هم در سخت ترين شرايط حکومتي امام، به او وفادار

[صفحه 80]

بودند.

گويا اينان را به لحاظ نشانه هاي ويژه اي که داشتند و يا چون با پيمان ويژه اي در محضر امام بودند، «شرطة الخميس»[3] مي ناميدند. از اصبغ بن نباته پرسيدند:

کيف سمّيتم شرطة الخميس يا أصبغ؟ قال: لأنا ضمّنا له الذبح وضمن لنا الفتح.[4] .

چگونه شرطة الخميس ناميده شديد اي اصبغ؟ گفت: ما جانفشاني را براي او تضمين کرديم و او پيروزي را براي ما.


صفحه 79، 80.








  1. ر.ک: ص 581: «تشکيل نيروهاي ويژه».
  2. نهج البلاغه، خطبه ي 118.
  3. النهاية، ج 2، ص 460.
  4. مجمع البحرين، ج 2، ص 942.