اهداف كتاب











اهداف کتاب



اکنون که بحثهاي علمي در سند و متنِ حديث غدير، به دست بزرگاني چون علامه ي مجلسي وعلامه ميرحامد حسين هندي وعلامه ي اميني وديگر بزرگان کاملاً منقّح شده، لازم است با استفاده از زحمات آنان نگرشي عميق در خطبه ي مفصّلِ غدير صورت گيرد، ومحتواي آن با دقّت در شرايط خاصّي که شخص اوّل عالَم وخاتم پيامبران اين سخنراني را به عنوان مهمترين وآخرين پيام و در حدّ يک منشور دائمي براي مسلمين ايراد فرموده اند، بررسي شود.

براي اين مهمّ، ابتدا بايد جوّ حاکم بر جامعه ي اسلامي آن روز را مورد مطالعه قرار دهيم و جهات اهميّت واقعه ي غدير را بررسي کنيم؛ که بخش اوّل بدان اختصاص دارد.

سپس کيفيت وقوع جريان غدير را با تمام جزئيّاتش در نظر بگيريم، که از خروج پيامبر صلي اللَّه عليه و آله از مدينه آغاز مي شود تا آنچه حضرتش در مکه و ضمن مراسم حج به عنوان زمينه ي غدير فرمودند. کيفيت دعوت مردم براي حضور در غدير، خروج دستجمعي حجاج و حضور همه جانبه ي آنان در بيابان غدير، و آماده سازيِ زمينه هاي

[صفحه 15]

ظاهري و روحي در غدير خم، شکل خطابه و مخاطِب و مخاطَبان و آنچه بعد از خطبه در طول سه روز در آن مکان مقدس انجام گرفت که شامل بيعت و تهنيت و ظهور جبرئيل و معجزه ي الهي است؛ همه ي اينها در بخش دوّم کتاب آمده است.

همانطور که بايد بدانيم همزمان با اين اقدام عظيمِ پيامبر خدا، منافقين ودشمنان اسلام هم مشغول توطئه و خيانت بودند و برنامه هاي ضدّ اسلام خود را پايه ريزي مي نمودند، و براي قتل آن حضرت نقشه مي ريختند. پيامبر صلي اللَّه عليه و آله هم از برنامه هاي آنان آگاه بود و با در نظر گرفتن شرايط اجتماعي، در حد امکان اقدامات آنان را خنثي مي نمود. بخش سوم اين موضوع را پيگيري کرده است.

با اين زمينه ي بحث، در بخش چهارم نوبت آن مي رسد که محتواي خطبه ي غدير را به صورتِ موضوعي مطالعه کنيم تا معلوم گردد اين منشور دائمي اسلام حامل چه پيامهايي است و بدين وسيله مطالعه ي متن عربي و ترجمه ي فارسي خطبه با بينش بيشتري صورت گيرد.

اشاره به بحثهاي علمي و استدلالي در مورد سند و متن حديث غدير بخش پنجم کتاب است.

در بخش ششم، متن عربيِ خطبه ي غدير که با نُه نسخه مقابله شده، پس از تنظيم واعراب گذاري تقديم مي شود، ودر پاورقي هاي آن موارد اختلاف نسخه ها و توضيحات لازم ذکر مي گردد.

بخش هفتم، ترجمه ي فارسي خطبه ي کامل مطابق با متن عربي مقابله شده است.

نتيجه گيري و تفسير گونه اي بر خطبه ي غدير در بخش هشتم انجام شده است.

در بخش نهم، مطالبي پيرامون «عيد و جشن غدير» و اهميّت و چگونه عيد گرفتن

[صفحه 16]

آن ذکر شده است، تا با احياي اين شعار بزرگ اسلام، با امامانمان تجديد بيعت کرده باشيم.

بخش دهم نگاهي به تاريخچه ي غدير و آثار آن در روزشمار تاريخ اسلام در طول چهارده قرن است؛ ثابت مي کند که اقدامات پيامبر عظيم الشأن در آن مقطع حساس چقدر حساب شده بوده که اينگونه در آينده ي بلند مدت مسلمين مؤثر و کارساز واقع شده است.

اينها اهداف در نظر گرفته شده در اين تأليف است که ان شاءاللَّه در بخشهاي جداگانه ي اين کتاب پيگيري خواهد شد. نتايجي که عرضه مي شود مرهون زحمات علماي بزرگ شيعه است که اين اسناد و مدارک را براي ما حفظ کرده اند و متون حديثي و تاريخي آن را مورد تحقيق و تدقيق قرار داده اند.

تذکر اين نکته ضروري است که آنچه در ترسيم واقعه ي غدير آورده ايم فقط با استناد به مدارک و دقت لازم در جزئيات عبارتهاي متون بوده و حتي يک کلمه به عنوان تخمين و تخيل و ساخته هاي داستاني در آن بکار نرفته است.



صفحه 15، 16.