جشنهاي غدير











جشنهاي غدير[1]



.

جشنهاي سراسري غدير که هر ساله در سالروز عيد غدير خم در هيجدهم ذي حجه برگزار مي شود از شاخص ترين آئينهاي يادبود غدير است و تأثير اجتماعي

[صفحه 364]

آن در حفظ محتواي غدير در اذهان عموم مردم فوق العاده است.

همانگونه که جشن يادبود غدير همه ساله در آسمان با اجتماع همه ي ملائکه برگزار مي شود، در زمين هم شيعيان يادبود آن روز را جشن مي گيرند.

اولين جشن غدير در همان بيابان غدير انجام شد که سيل تبريک و تهنيت به پيشگاه پيامبر و اميرالمؤمنين صلوات اللَّه عليهما و آلهما جاري شد و مراسم پر شور و غيرقابل تکراري در آن بيابان پياده شد.

بعد از آن، بيست و پنج سال غدير پشت درِ خانه ي آتش زده ي علي و فاطمه عليهماالسلام گريست، تا روزي که صاحب غدير قدرت را به دست گرفت و اولين جشن غدير با حضور او در کوفه انجام شد. روز جمعه مصادف با عيد غدير بود و اميرالمؤمنين عليه السلام در خطبه ي نماز بيانات مفصلي در عظمت غدير بيان کردند، و سپس همه ي مردم به اتفاق حضرت براي مراسم اطعام مخصوص غدير به منزل امام حسن مجتبي عليه السلام رفتند.

بعد از آن، شرايط اجتماعي زمينه اي براي جشن مفصل غدير فراهم نکرد تا روزي که حضرت علي بن موسي الرضا عليه السلام در خراسان عده اي از خواص اصحاب خود را براي افطار روزه ي عيد غدير دعوت نمود، و به منازل آنان هدايا و عيدي فرستاد و برايشان درباره ي فضايل روز غدير سخنان مفصلي بيان فرمود.

در زمان آل بويه در ايران و عراق و در حکومت فاطميان در شام و مصر و يمن جشنهاي غدير به طور مفصل گرفته مي شد و اهميت خاصي براي آن قائل بودند.[2] از زمان صفويه تا زمان ما همه ساله مراسم غدير با شور خاصي برگزار مي شود و در ايران، عراق، لبنان، پاکستان و هند جشن هاي مفصلي به اين مناسبت برگزار مي گردد.

اکنون ساليان متمادي است که بزرگان علما و مقامات بلند پايه و قشرهاي مختلف مردم در روز غدير پيامهاي تبريک براي يکديگر مي فرستند و آن را گرامي مي دارند. جشنهاي غدير نيز از شهرهاي بزرگ گرفته تا دور افتاده ترين روستاها برگزار مي شود

[صفحه 365]

و حتي در همه ي کشورهاي جهان، هر جا که چند نفر شيعه کنار هم باشند، از روز غدير بدون جشن نمي گذرند.

در سال 1410 هجري بمناسبت چهاردهمين قرن غدير، کنفرانس باشکوهي در شهر لندن برگزار شد که چند روز ادامه داشت و گزارش آن به چاپ رسيد، و بار ديگر عظمت غدير در حد جهاني به نمايش گذاشته شد.

اکنون يکهزار و چهارصد و يازدهمين سالروز غدير را جشن مي گيريم و نام بلند غدير را گوشواره ي خورشيد مي کنيم و به آن افتخار مي نماييم و لبخند پيروزي غدير بر سقيفه را به تماشا مي نشينيم.

در مراسم جشنهاي غدير، گذشته از سخنراني و مداحي درباره ي آن، حفظ خطابه ي پيامبر صلي اللَّه عليه و آله در غدير و اعطاي جوايز به حفظ کنندگان آن سالياني است که مرسوم شده و نتايج مثبتي داشته است.

در خاتمه پيشنهاد مي شود:

در مجالسي که هر ساله به مناسبت عيد غدير برپا مي شود «خطبه ي غدير» و شرح مفصل واقعه ي غدير براي عموم بيان شود تا به اين شکل، وظيفه ي تبليغ اين مهم را که پيامبر صلي اللَّه عليه و آله دستور داده اند ايفا کرده باشيم، و با صاحبان ولايت مطلقه ي الهيه، پيامبر و اميرالمؤمنين و فاطمه ي زهرا و ائمّه ي معصومين صلوات اللَّه عليهم اجمعين تجديدِ عهد و پيمان نموده باشيم.



صفحه 364، 365.





  1. عوالم: ج 3:15 ص 208 و 221 و 222.
  2. به کتاب «عيدالغدير في عهد الفاطميين» مراجعه شود.