اعلان رسمي براي حضور در غدير











اعلان رسمي براي حضور در غدير[1]



.

با اينکه انتظار مي رفت پيامبر خدا در اين اولين و آخرين سفر حج خود مدتي در مکه بمانند، ولي بلافاصله پس از اتمام حج حضرت به مناديِ خود بلال دستور دادند تا به مردم اعلان کند: فردا کسي جز معلولان نبايد باقي بماند، و همه بايد حرکت کنند تا در وقت معين در «غدير خم» حاضر باشند.

انتخاب منطقه ي «غدير» که به امر خاص الهي بود از چند جهت قابل ملاحظه است: يکي اينکه در راه بازگشت از مکه، کمي قبل از محل افتراق کاروانها و تقاطع مسيرهاست.

دوم اينکه در آينده هاي اسلام که کاروانهاي حج در راه رفت و برگشت از اين مسير عبور مي کنند با رسيدن به وادي غدير و نماز در مسجد پيامبر صلي اللَّه عليه و آله، تجديد خاطره و بيعتي با اين زيربناي اعتقادي خود مي نمايند و ياد آن در دلها احيا مي گردد.[2] .

سوم اينکه «غدير» کمي قبل از «جحفه»، بياباني وسيع و آبگيري براي جمع شدن آب سيلها و همچنين آب چشمه اي که از سمت شمال غربي به آن مي ريزد و چند درخت کهنسال تنومند بوده، که براي برنامه ي سه روزه پيامبر صلي اللَّه عليه و آله و ايراد خطبه براي آن جمعيت انبوه بسيار مناسب بوده است.

براي مردم بسيار جالب توجه بود که پيامبرشان- پس از ده سال دوري از مکه- بدون آنکه مدتي اقامت کنند تا مسلمانان به ديدارش بيايند و مسائل خود را مطرح

[صفحه 42]

کنند، بعد از اتمام مراسم حج فوراً از مکه خارج شدند و مردم را نيز به خروج از مکه و حضور در «غدير» امر نمودند.

صبح آن روز که پيامبر صلي اللَّه عليه و آله از مکه حرکت کردند، سيل جمعيت که بيش از صد و بيست هزار نفر[3] تخمين زده مي شدند به همراه حضرت حرکت کردند. حتي پنج هزار نفر از مکه و عده اي حدود دوازده هزار نفر از اهل يمن- که مسيرشان به سمت شمال نبود- براي درک مراسم غدير همراه حضرت آمدند.

[صفحه 47]



صفحه 42، 47.





  1. بحارالأنوار: ج 21 ص 385، ج 37 ص 111 و 158. اثبات الهداة: ج 2 ص 136 ح 593. الغدير: ج 1 ص10 و 268.
  2. مسجد پيامبر صلي اللَّه عليه و آله در غدير- که يادگار آن واقعه ي تاريخي است- روزهاي جالبي از سوي دوست و دشمن به خود ديده که در بخش آخر کتاب حاضر به آنها اشاره خواهد شد.
  3. بقولي صد و چهل هزار، و بقول ديگر صد و هشتاد هزار نفر بوده اند.