مستدل و علمي بودن











مستدل و علمي بودن‏



علم نور است و قانون، به منزله راه، اگر نور نباشد راه را نمي‏توان پيمود، بنابراين قانون بايد مبتني بر مباني علمي و حقايق عالم هستي باشد که در غير اين صورت نه تنها دوام نخواهد يافت، بلکه موجب اختلال نظام و تباهي جامعه خواهد شد، لذا علم و آشنايي با حقيقت انسان و جهان، نقش مهمي در تدوين قانون دارد و منبع قانونگزاري هر چه بيشتر به طبيعت و اسرار آن واقف باشد قانون آن ماندني‏تر و سازنده‏تر خواهد بود و انديشمندان و صالحان

[صفحه 128]

بهتر آن را پذيرا مي‏باشند و آنان که ارکان جامعه محسوب مي‏شوند مويد و مروج قانون خواهند بود و قهرا مردم هم بدانها تاسي کرده و در نتيجه رشد و تکامل عامه و سعادت عموم حاصل خواهد شد، لذا امام- درود خدا بر او- درباره قرآن، کتاب قانون الهي مي‏فرمايد:

«... و ينابيع العلم و بحوره... جعله الله ريا لعطش العلماء و ربيعا لقلوب الفقهاء... و محاج لطرق الصلحاء... و مناهل لا يغيضها الواردون و اعلام لا يعمي عنها السائرون...»[1].

قرآن چشمه‏ساران دانش و اقيانوس علم و آگاهي است که خداوند بدينوسيله عطش علمي انديشمندان را سيري و دلهاي فقيهان را چون بهاران سرشار و شاداب مي‏سازد. مقصد راههاي صالحان است، سرچشمه‏يي است که هر کس بدان وارد شود تشنه باز نمي‏گردد، نشانه‏هايي است که هدايتگر هر رهروي است.


صفحه 128.








  1. نهج‏البلاغه: خطبه 198.