ضرورت وجود وحدت















ضرورت وجود وحدت



وحدت، چه در قالب فردي و چه در قالب اجتماعي، باعث مي شود که تمامي نيروها به سوي يک هدف متوجه شده و موانع موجود بر سر راه تعالي و پيشرفت فردي و جمعي برداشته شود. اکثر انقلاب ها و حرکتهاي عظيم مردمي و پيروزي ها، مرهون وحدت و يکپارچگي و همبستگي مردم بوده و هست.

در قرآن کريم بر وحدت و دوري از اختلاف، تاکيد فراواني شده است. آنجا که مي فرمايد:

واعتصموا بحبل الله جميعا و لا تفرقوا[1] .

(به حبل خدا و ريسمان الهي چنگ زنيد و هرگز متفرق نشويد).

و نيز آمده است که:

ان اقيموالدين و لا تتفرقوا فيه[2] .

(دين خدا را اقامه کنيد و هرگز تفرقه و اختلاف در دين نکنيد).

دشمنان بشريت همواره در پي نابودي و فروپاشي نظامهاي انساني هستند و اولين قدم آنها براي رسيدن به مطلوب خود، ايجاد تفرقه است. حضرت امير (ع) با اشاره به اين نکته، ضرورت وجود وحدت را در جامعه ي اسلامي يادآور شده و مي فرمايد:

همانا شيطان (در اينجا معاويه و براي انسانهاي هر دوره اي، دشمن خاص آنهاست) راه هاي خود را به شما آسان جلوه مي دهد تا گره هاي محکم دين

[صفحه 5]

شما را يکي پس از ديگري بگشايد و به جاي وحدت و هماهنگي، بر پراکندگي شما بيفزايد از وسوسه و زمزمه و فريبکاري شيطان روي گردانيد و نصيحت آن کسي را که خيرخواه شماست گوش کنيد و به جان و دل بپذيريد.[3] .

با توجه به سخنان گهربار حضرت امير (ع)، جامعه ي انساني به علت وجود دشمنان متعدد نياز به وحدت و يکدلي و هماهنگي دارد. همانگونه که اگر فرد از نظر رواني به وحدت و هماهنگي روحي- رواني نرسد دچار اضطراب و وسواس و افسردگي که دشمنان دروني وي هستند مي شود، در صحنه ي اجتماع نيز اگر افراد جامعه وحدت و هماهنگي و يکدلي نيابند، از شر دشمنان درون مرزي و برون مرزي نجات نخواهند يافت.

تورم، دشمن اقتصاد است و ابتذال، دشمن فرهنگ و ناامني هاي سياسي، چه داخلي و چه فرامرزي، دشمن سياست و... براي مبارزه با اين دشمنان بايد در تمامي سيستم ها، يک نظام سامان مند و هماهنگ با اهداف متعالي و مشخص وجود داشته باشد تا با تکروي ها و آسيبهاي اجتماعي مبارزه شود.

حضرت امير (ع) در مورد تکروي و عدم هماهنگي و همدلي و نتيجه ي شوم آن مي فرمايد:

فان الشاذ من الناس للشيطان، کما ان الشاذ من الغنم للذئب.[4] .

((از پراکندگي بپرهيزيد) که انسان تنها، بهره ي شيطان است. آنگونه که گوسفند تک طعمه ي گرگ خواهد بود.)

وحدت و برادري، شعار رسولان و فرستادگان الهي است و هرکس به غير از وحدت دعوت کند به يقين فرستاده ي خداي واحد نيست. حضرت با ابراز نفرت از آنان که منادي تفرقه هستند و خود را به دين و ائمه متصل مي کنند مي فرمايد:

آگاه باشيد هرکس که مرد را به اين اشعار (تفرقه و جدايي) دعوت کند او را

[صفحه 6]

بکشيد، هرچند که زير عمامه ي من باشد.[5] .

بنابراين ضرورت وحدت براي يک جامعه ي آرماني و ايده آل شناخته شد و دانستيم که در سايه سار وحدت رواني افراد مي توان وحدت اجتماعي را تضمين کرد و در سايه ي وحدت اجتماعي، امنيت ملي و بين المللي ايجاد خواهد شد و در نتيجه، وحدت جهاني فراروي انسان امروز قرار خواهد گرفت.

امام خميني (ره)، منادي وحدت در قرن بيستم، ضرورت وحدت بين مسلمين را بيش از همه احساس کرده و مي فرمايد:

اگر مسلمين «يده واحده» «باشند کسي نمي تواند مقابل اين جمعيت قيام کند.[6] .

و در جاي ديگر وحدت را از اهداف عاليه ي اسلام شمرده و مي گويد:

اسلام آمده است تا تمام ملل دنيا را، عرب را، عجم را، ترک را، فارس را، همه را با هم متحد کند و يک امت بزرگ به نام امت اسلام در دنيا برقرار کند.[7] .

حضرت امام (ره) در سخنان خود، ضرورت وحدت بين مسلمين را اقتضاي حکم عقل و شرع[8] دانسته و بر آن تاکيد فراواني دارد. اکنون که با ضرورت وحدت بين افراد يک نظام اسلامي و بين ملل جهان آشنا شديم به بررسي انواع وحدت مي پردازيم.


صفحه 5، 6.








  1. سوره ي آل عمران:103.
  2. سوره ي شوري: 13.
  3. نهج البلاغه، خطبه ي 8 و 121.
  4. نهج البلاغه، خطبه ي 8 و 127.
  5. همان جا.
  6. کلمات قصار، پندها و حکمتهاي امام خميني (ره)، موسسه نشر و تنظيم آثار امام (ره)، ص 107.
  7. همان، ص 107.
  8. تبيان، وحدت از ديدگاه امام (ره)، موسسه نشر و تنظيم آثار امام (ره)، ص 67 و 21.