آيه انذار











آيه انذار



دليل ديگر حديث «يومُ الدّار» است که پيامبر (صلّي اللّه عليه و آله و سلّم) فرزندان و نوادگان عبدالمطلب را (در آغاز بعثت) براي دعوت به اسلام در خانه اش جمع کرد[1] آنان در آن روز چهل مرد يکي کمتر يا يکي زيادتر بودند (چنانکه محدّثين ذکر کرده اند) و سپس به آنان فرمود: اي فرزندان عبدالمطلب! خداوند مرا به پيامبري بر همه مردم جهان برانگيخت و بخصوص مرا پيامبر شما نمود، و فرمود:

«وَاَنْذِرْ عَشِيرَتَکَ الاَْقْرَبِينَ»[2] ؛ «و خويشاوندان نزديکت را انذار کن».

و من شما را به دو کلمه اي که گفتن آن در زبان آسان است ، ولي در ميزان گران و سنگين مي باشد و شما در پرتو اين دو کلمه ، سرور عرب و عجم خواهيد شد و همه امّتها به خاطر اين دو کلمه مطيع شماخواهند گرديد و شما در پرتو آن وارد بهشت مي شويد و از آتش دوزخ ، نجات مي يابيد، دعوت مي کنم و آن دو کلمه عبارت است از:

الف: گواهي به يکتايي و بي همتايي خدا.

ب: گواهي به اينکه من رسول خدا هستم.

هر آن کس پاسخ مثبت به اين دعوتم بدهد و در پيشبرد اين دعوت مرا ياري کند، او برادر، وصيّ و وزير و وارث من ، بعد از من است.

در ميان آن جمعيّت (چهل نفر) هيچ کس به اين دعوت ، پاسخ نداد تنها امير مؤ منان علي (عليه السلام) از ميان آن جمعيت ، در پيش روي رسول خدا (صلّي اللّه عليه و آله و سلّم) برخاست ، با اينکه کوچکترين آنان از نظر سال[3] بود و ساق پايش از ساق پاي همه آنان نازکتر و ناتوانترين آنان به چشم مي خورد[4] ، گفت: «اي رسول خدا! من تو را در اين راستا ياري مي کنم».

پيامبر (صلّي اللّه عليه و آله و سلّم) به او فرمود:

«اِجْلِسْ فَاَنْتَ اَخِي وَوَصِيّي وَوَزِيرِي وَوارِثي وَخَلِيفَتِي مِنْ بَعْدِي».

«بنشين که تو برادر من و وصيّ من و وزير و وارث و جانشين من بعد از من هستي».

و اين ، گفتار صريح و روشني است در مورد جانشيني علي (عليه السلام).







  1. طبق قرائن تاريخي ، اين جريان در سه سال اول بعثت بوده و بعضي مي گويند در سال دوم بعثت بود.
  2. سوره شعراء، آيه 214.
  3. در اين وقت علي (عليه السلام) حدود دوازده سال داشت.
  4. يعني همه آنان قوي هيکل بودند و حضرت در ظاهر، کوچک و ناتوان به نظر مي آمد.