استانداري مصر











استانداري مصر



در ماه صفر 36 هجري، قيس انصاري از طرف حضرت علي عليه السلام به استانداري مصر مأمور شد. حضرت به او فرمود: به موجب اين حکم من تو را به استانداري مصر مي گمارم. هر گاه انشاءالله به مصر وارد شدي و نيکوکاران نيکويي کن و بر اشخاص مشکوک سخت بگير و با تمام افراد خاص و عام ملايم و مهربان باش.

زيرا مدارا و نرمي با يمن و برکت است. قيس همراه هفت نفر از افراد خانواده اش به سوي مصر حرکت کرد و در اول ماه ربيع الاول وارد مصر شد. بالاي منبر رفته و نشست و خطبه اي خواند. حمد و ثناي الهي را به جاي آورد.

و گفت: اي مردم، با بهترين فردي که بعد از رسول خدا مي شناختيم، بيعت کرده ايم، بپا خيزيد و بيعت کنيد بر اساس کتاب خدا و سنت روش رسول او و اگر ما خود بر اين روش نباشيم، بيعتي بر گردن شما نخواهيم داشت. مردم و فرمانروايان با او بيعت کردند. و هر کدام به شهر خود بازگشتند.

تنها مردم دهکده اي بنام خربتا بيعت نکردند زيرا آنان قتل عثمان را با تأييد حضرت علي عليه السلام مي دانستند.

يزيد بن حارث که در آن دهکده زندگي مي کرد، شخصي را به نزد قيس ‍ فرستاد و پيغام داد که ما نزد تو نمي آئيم.

تو نماينده هاي خود را بفرست، زمين، زمين تو است ولي ما را به قريه قيام کرد و خبر مرگ عثمان را اعلام و مردم را به خونخواهي او دعوت کرد.

قيس پيامي نزد او فرستاد که: واي بر تو عليه من قيام کرده اي؟ بخدا قسم من مايل نيستم تو را بکشم و در برابر حکومت شام و مصر مرا باشد.

تو خونت را حفظ کن و بيهوده خود را به کشتن مده.

محمد بن مسلمه در جواب او نوشت، من تا وقتي تو والي مصر باشي کاري ته تو نخواهم داشت.

حکومت قيس بر مصر چهار ماه و پنج روز طول کشيد. پس از آن به فرمان حضرت به کوفه بازگشت و از سوي امام عليه السلام به استانداري آذربايجان گمارده شد.[1] .







  1. الغدير، ج 3، ص 118.