منابعي كه تنها به نقل پاره هايي از خطبه بسنده كرده اند











منابعي که تنها به نقل پاره هايي از خطبه بسنده کرده اند



1. مناقب ابن شهر آشوب: رشيد الدين محمّد بن علي بن شهر آشوب مازندراني (متوفاي588)، بخش کمي از اين خطبه را در کتاب خود به نام «مناقب آل ابي طالب» نقل کرده است.[1] .

2. وسائل الشيعه: شيخ حر عاملي بخشهايي از اين روايت را که در ارتباط با استحباب روزه عيد غدير است از کتاب «مصباح المتهجد»، در کتاب الصوم «وسائل الشيعه» با ذکر سند نقل کرده است.[2] .

3. تفسير نورالثقلين: محدث مفسر عبدعلي حويزي، پاره هايي از اين خطبه که در اهميت عقل و خرد و کارايي آن است و مشتمل بر آيه شريفه ليهلک من هلک عن بيّنة…(انفال،42) است، ذيل همين آيه، و بخشي ديگر را به مناسبت آيه لاتمسکوا بعصم الکوافر…(ممتحنه،10) را در جاي ديگر آورده است.[3] .

4. جامع احاديث الشيعه: در اين مجموعه که زير نظر آية اللّه العظمي بروجردي، تدوين گرديده است، به مناسبت استحباب روزه در روز هجدهم ذو الحجه، بخشي از خطبه را که مربوط به روزه و صدقه است، نقل شده است.[4] .

5. الغدير: علامه اميني در کتاب «الغدير» به ذکر بخشهايي از اين خطبه که مشتمل بر واژه «عيد» است به مناسبت «عيد الغدير العترة» پرداخته است.[5] علامه اميني اگرچه خود تصريح نمي کند که خطبه را از کدام منبع نقل کرده است، ولي از قراين و شواهد و بويژه از پاورقي کتاب بخوبي معلوم مي شود که آن را از «مصباح المتهجد» نقل کرده است.









  1. مناقب ابن شهر آشوب، ج3، ص43.
  2. وسائل الشيعه، کتاب الصوم، باب الصوم المندوب(ب41) ح11.
  3. تفسير نورالثقلين، ج2، ص160 و ج5، ص305.
  4. جامع احاديث الشيعة، ج11، ص666.
  5. الغدير في الکتاب والسنّة والأدب، ج1، ص284و 287.