امور دفتري















امور دفتري



نخستين دفتر ثبت و ضبط اسناد و بايگان نامه هاي دولتي نيز در زمان اميرالمومنين تاسيس گرديد و پيش از او چنين نظمي وجود نداشت (امير علي). نامه هاي رسمي مهم را غالبا خود او مي نوشت و بعضي را هم منشيان وي مي نوشتند. سجع مهر او «لله الملک» و «نعم القادر الله» بود که برنگينهايي از آهن، چيني، فيروزه، عقيق و ياقوت حکاکي کرده بودند. انگشتري را در دست راست مي کرد و همه ي اسناد را خود مهر مي نمود. چهار منشي به نامهاي: عبيدالله بين ابي رافع و سيعد بن همداني و عبد الله بن جعفر بن ابي طالب و عبيدالله بن عبدالله بن مسعود داشت. سلمان فارسي نيز وظيفه ي حجابت و درباني او را عهده دار بود.

علاوه بر تاسيس دبيرخانه، سبک نامه نگاري نيز به دستو رعلي اصلاح شد. در اين باره به دبير خود عبيدالله بن ابي رافع دستور داد:

الق دواتک واطل جلقه قلمک و فرج بين السطور و قرمط بين الحروف فان ذلک اجد بصباحه الخط.[1] .

در دوات خود ليقه بگذار و زبانه ي قلم را بلند بتراش و بين سطرها فاصله بده و حروف را نزديک هم بنويس که موجب زيبايي خط خواهد بود.

نيز طي بخشنامه اي به کارگزاران خود دستور داد از اتلاف کاغذ و وقت، پر گويي و نوشتن مطالب غير لازم در نامه هاي اداري اجتناب نمايند:

ادقوا اقلامکم و قاربوا بين سطورکم و احذفوا من فضولکم واقصدو اقصد المعاني و اياکم و الاکثارفان اموال المسلمين لا يحتمل الا ضرار.[2] .

بعلاوه زبان عربي را که با درهم شدن مليت ها و لهجه هاي گوناگون در صدر اسلام و رواج لحن و غلط در آن، بوسيله نو مسلمانان غير عرب راه تباهي و اضمحلال

[صفحه 17]

مي پيمود با وضع علم نحو به شکل يکي از زبانهاي کامل و با قاعده ي دنيا، نظير زبان سنسکريت درآورد و با سبک شيوا و خاص نظم و نثر خود و بکار بردن واژه ها و اصطلاحات ابداعي آن را صورت کمال بخشيد تا جائي که زبان مشترک همه ي مسلمانان عالم شد (لا اقل در دوره ي ششصد ساله اموي و عباسي) و امروز بيش از صد ميليون نفر بدان سخن مي گويند و با اسلوب واحدي با آن چيز مي نويسند و يکي از شش زبان رسمي سازمان ملل متحد شده است. (پنج زبان ديگر: انگليسي، فرانسه، اسپانيائي، روسي، و چيني است).

درباره ي شرايط انتخاب دبيران و وظايف و اهميت شغل ايشان نيز او امري به واليان صادر فرموده که اهم آنها در فرمان مالک اشتر بشرح ذيل است:

پس به امور دفتري بپرداز و کارهاي خود را به بهترين دبيران بسپار. ثبت و ضبط نامه هائي را که حاوي نقشه ها و اسرار پنهاني تست به کسي بسپار که همه ي صلاحيت هاي اخلاقي را در خود جمع داشته باشد، کسي که مقام او را سرکش و مغرور نسازد و به ستيزگي و مخالفت با تو در حضور جمع گستاخ نکند، و از عرض مکاتبات عاملان به تو و نوشتن پاسخهايي که دستور مي دهي غفلت نورزد و در آن چه براي تو مي گيرد يا آن چه از سوي تو مي دهد امانت را رعايت کند، پيماني که از سوي تو منعقد مي کند و هر قرار دادي را که به سود تست سست و ضعيف نکند و از گشودن گره هر پيمان که به زيان تو بسته شد عاجز نباشد و وظيفه و اندازه ي نفس خود را در کارها خوب بدان، که هر کس در شناخت خود جاهل باشد در شناخت ديگران نادان تر است. و نبايد که دبيران را تنها به اتکاء هوس و فراست و اطمينان و حسن ظن خود برگزيني، زيرا بعض مردان با ظاهر سازي و خوش خدمتي و تملق بر هوش واليان سبقت مي گيرند و در پس ظاهر آراسته ي خود فاقد هر گونه صداقت و امانت و درستکاري مي باشند.

بهترين راه ارزش يابي دبيران وضع خدمت و رفتاريست که با واليان صالح پيش از تو داشته اند. آن گاه کساني را که در ميان مردم اثر بهتري گذاشته و او را بيشتر به امانت داري مي شناسند برگزين. اين حسن انتخاب تو دليل بر آنست که در پيشگاه خدا و نزد کسي که ترا به ولايت گماشته فرمانبرداري شايسته هستي. براي هر قسمت از کارهايت يکي از دبيران مجرب را مامور کن که قدرت و شجاعت کار داشته باشد و در برابر شغل هاي بزرگ از ميدان بدر نرود و تراکم و کثرت کارها موجب پريشاني حواس او نشود. اين را نيز بدان که هر عيبي در دبيران تو باشد و تو خود را از آن به غفلت و ناداني بزني به حساب تو گذاشته مي شود.[3] .

[صفحه 18]


صفحه 17، 18.








  1. نهج البلاغه، ص 530، چاپ بيروت.
  2. خصال شيخ صدوق، چاپ طهران، ص 149- منهاج، ص 110.
  3. نهج البلاغه، ص 437، چ بيروت.