نجاشي شاعر











نجاشي شاعر



نجاشي فرزند «عمرو بن مالک» از قبيله بني حارث بن کعب و از اصحاب اميرمؤمنان امام علي عليه السلام بود.[1] نام اصلي وي «قيس» و مادرش نيز از حبشه است. او شاعري توانا از يمن بود که به حجاز آمد و بعد در کوفه مستقر گرديد.

نقل شده که اميرالمؤمنين عليه السلام به وي فرمان داد که در برابر شاعران شام در جنگ صفّين، مقابله کند.[2] يکي از اشعار جالب وي قصيده اي بود که هنگام حکميت سرود و نشان از اعتقاد راسخ او به امامت و ولايت اميرالمؤمنين عليه السلام است.


کفي حَزَناً انّا عَصَينا إمامَنا
عَلياً و أنّ القومَ طاعُوا معاويه


و إنّ لاِهل الشام في ذاک فَضلَهم
علينا بِما قالوه فالعينُ باکيه


- اين اندوه و مصيبت عظيم بر ما بس است که ما از فرمان امام خود (علي عليه السلام) سرپيچي مي کنيم و آن گروه، [دشمنان ما] همگي از معاويه فرمان مي برند.

- شاميان از اين بابت بر ما برتري دارند و چون [ويژگي] آن را به رخ ما مي کشند، جا دارد که چشم بگريد.[3] .

اما بعد از جنگ صفين در ماه رمضان شراب خورد و امير مؤمنان عليه السلام را به خاطر شکستن حرمت ماه رمضان شلاق زد و او نتوانست عدالت حضرت را تحمل کند، لذا به معاويه پيوست.[4] .







  1. رجال طوسي، ص 60، ش 6.
  2. يکي از رسم هاي عرب در آن زمان اين بوده که با شعر و رجز، زياد سروکار داشته اند و در جنگ هايکي از راه هاي پيروزي بر طرف مقابل، تحريک عواطف و احساسات به وسيله شاعران بوده است.
  3. وقعة صفّين، ص 453.
  4. ر. ک: شرح نهج البلاغه ابن ابي الحديد، ج 5، ص 88؛ اعلام زرکلي، ج 5، ص 207؛ در کتاب «تجلي امامت» اثر ديگر مؤلف در بخش «عدالت علي عليه السلام در اجراي قانون» ص 114 مشروح جريان به طور کامل آمده است.