بازتاب شهادت محمّد بن ابوبكر در روحيه علي











بازتاب شهادت محمّد بن ابوبکر در روحيه علي



شهادت محمد بن ابوبکر ضايعه ناگواري بود که همه دوست داران امير مؤمنان عليه السلام را به شدت متألم ساخت و بيش از همه خود امير مؤمنان عليه السلام داغدار و نگران بود. او مردم را به خاطر کوتاهي در کمک به محمد سرزنش و آن گاه فرمود:

ألا و إنّ مِصرَ قد افتتحها الفَجَرة أولياءِ الجورِ و الظلم، الذين صَدُّوا عن سبيل اللَّه، و بَغَوا الإسلام عِوجا، ألا و إنّ محمّد ابن أبي بکر قد استَشْهد رحمة اللَّه عليه، و عنداللَّه نحتسبه أما و اللَّه لقد کان ما علمت و ينتظر القضاء و...؛

آگاه باشيد که مصر را گروهي از تبهکاران فتح کردند، آن دوستداران جور و ستم و همان هايي که مردم را از راه خدا بازداشتند و اسلام را به انحراف کشاندند، محمّد بن ابي بکر را به شهادت رساندند، رحمت خداوند بر او باد، و ما شهادت او را به حساب خداوند مي گذاريم، همانا به خدا سوگند، آن محمّدي که من مي شناسم، از آنهايي بود که در انتظار مرگ بود و براي جلب رضاي خدا و اجر اخروي کار مي کرد. و از چهره هر نابکار نفرت داشت و چهره مؤمنان و صالحان را دوست مي داشت.[1] .

اميرمؤمنان عليه السلام پس از ايراد سخنراني از منبر پايين آمد و به منزل رفت؛ اما حضرتش در فراق محمّد بن ابوبکر به قدري بي تابي کرد که برخي دوستانش عرضه داشتند، شما در فراق محمّد خيلي شديد ناراحتيد؟ حضرت فرمود: «چگونه مي توان آرام بود، مگر نه اين که او براي من ربيب و بزرگ شده در دامان من بود، و براي فرزندانم برادر بود و من هم براي او پدر بودم و او را فرزند خود مي خواندم.»[2] .

از سوي ديگر مردم شام از شهادت محمد شادمان شدند و معاويه اين واقعه را به مردم شام تبريک گفت.[3] .







  1. شرح ابن ابي الحديد، ج 6، ص 91.
  2. سفينة البحار، ج 1، ص 312 ماده حمد.
  3. ر. ک: شرح ابن ابي الحديد، ج 6، ص 91؛ کامل ابن اثير، ج 2، ص 414؛ سفينة البحار، ج 1، ص 313.