پيش گاميِ مالك در بيعت با علي











پيش گاميِ مالک در بيعت با علي



مردم مدينه پس از کشته شدن عثمان، يک صدا با اميرالمؤمنين عليه السلام بيعت کردند تا جامعه اسلامي بدون رهبر نماند.[1] حتي سران ناکثين يعني طلحه و زبير با اختيار کامل با آن حضرت دست بيعت دادند. مالک اشتر از جمله کساني بود که در اين راه پيش گام شد و جزو نخستين کساني بود که با سخنان خود مردم را براي بيعت با آن حضرت تشويق نمود.

ابن ابي الحديد مي نويسد: چون عثمان کشته شد، مالک اشتر خدمت حضرت عليه السلام آمد و گفت: يا علي، مردم براي بيعت با شما جمع شده اند و به حکومت و خلافت تو راغب هستند، به خدا سوگند اگر از آن خودداري کني، چشمت براي بار چهارم بر آن اشک خواهد ريخت. اميرالمؤمنين عليه السلام بيرون آمدند و در محلي نشستند.[2] و مردم همه اجتماع کردند که بيعت کنند، در همين حال طلحه و زبير آمدند ولي آن دو مي خواستند که حکومت توسط شورا تعيين شود. اما مالک اشتر گفت: آيا مگر منتظر کسي هستيد؟ اي طلحه برخيز و بيعت کن! طلحه برخاست و جلو آمد و بيعت کرد، کسي در ميان جمع و موقع بيعت طلحه تفأل بدي زد و گفت: نخستين کسي که با علي عليه السلام بيعت کرد، شل بود، اين کار به انجام نمي رسد و تمام نمي شود![3] سپس اشتر به زبير گفت: پسر صفيه برخيز، او هم برخاست و بيعت کرد و سپس مردم بر علي عليه السلام هجوم آوردند و بيعت کردند.

در نقلي ديگر آمده است: نخستين کسي که با علي عليه السلام بيعت کرد، مالک اشتر بود. او گليم سياهي را که بر دوش داشت، افکند و شمشيرش را بيرون کشيد، آن گاه دست علي عليه السلام را گرفت و بيعت کرد و به زبير و طلحه گفت: برخيزيد و بيعت کنيد و پس از بيعت اين دو، مردم بصره که براي برکناري عثمان به مدينه آمده بودند، برخاستند و با حضرت بيعت کردند و اول کسي که از بصريون با حضرت بيعت کرد، عبدالرحمان بن عريس بود، سپس ساير مردم بيعت کردند.[4] .







  1. ر. ک: شرح ابن ابي الحديد، ج 4، ص 7.
  2. در شرح ابن ابي الحديد آمده: «في بئر سکن» ولي در کتاب الجمل آمده: «في بيت سکن فيه».
  3. انسان هاي شريف همواره در کارها تفأل به خير و نيکي مي زنند و از تفأل به شرّ و بدي خودداري مي کنند.
  4. ر. ک: شرح ابن ابي الحديد، ج 4، ص 7.