فعاليت قيس در جنگ نهروان











فعاليت قيس در جنگ نهروان



حضور قيس بن سعد و ديگر اصحاب بزرگ رسول خدا صلي الله عليه و آله در جمع اصحاب اميرالمؤمنين عليه السلام و براي جنگ با نهروانيان حجتي قاطع و دليلي واضح بر حقانيت علي عليه السلام و بطلان راه نهروانيان و ديگر معارضان حضرت بود. لذا امير مؤمنان عليه السلام براي آن که حجت را بر اصحاب نهروان تمام کند، افرادي مثل ابن عباس و قيس بن سعد و سعد بن مسعود انصاري را به نزد آن مردمان ظاهر الصلاح و نادان فرستاد تا شايد سخنان ايشان در دل تاريک و افکار باطلشان اثر بگذارد و دست از خون ريزي و آدم کشي بردارند.

به فرمان امام عليه السلام، قيس نزد خوارج رفت و به آنان گفت:

اي بندگان خدا، خواسته ما از شما اين است که به جانب ما بياييد، و در داخل همان چيزي شويد که از آن بيرون رفته ايد و برگرديد به طرف ما تا با دشمن خود و شما بجنگيم، شما کاري بس بزرگ و خطرناک انتخاب کرده ايد، زيرا شما ما را مشرک دانسته ايد و عليه ما گواهي به شرک مي دهيد، در حالي که شرک ظلم بزرگي است و خون مسلمانان را مي ريزيد و آنان را مشرک به شمار مي آوريد!

يکي از آنها گفت: حق براي ما روشن شده و از شما پيروي نخواهيم کرد، مگر اين که شخصيتي هم چون عمر بن خطاب را براي ما بياوريد.

قيس گفت: ما در بين خود، غير از صاحب خود علي عليه السلام کس ديگري را نمي شناسيم، آيا شما در بين خود کسي را مي شناسيد؟ سپس در ادامه گفت: شما را در پيشگاه خودتان به خدا قسم مي دهم که از خواسته هاي نفساني دست برداريد، زيرا من فتنه و آشوبي را مي بينم که بر شما غلبه يافته و دچار آن گشته ايد.[1] .

اما سخنان او و ديگران حتي امير مؤمنان عليه السلام در آنان اثري نداشت. آنان جنگ را آغاز کردند، اما در کمتر از يک روز همگي جز نُه نفر از پاي درآمدند و چشم فتنه کور شد.[2] .







  1. تاريخ طبري، ج 5، ص 83؛ کامل ابن اثير، ج 2ص 404.
  2. تاريخ طبري، ج 5، ص 83؛ کامل ابن اثير، ج 2ص 404.