قعقاع و انحراف مالي











قعقاع و انحراف مالي



از موارد انحراف قعقاع بن شور اين که با زني ازدواج کرد و صد هزار درهم از بيت المال براي او مهريه قرار داد و چون اين خيانت مالي او به سمع مبارک حضرت علي عليه السلام رسيد، فرار کرد و به معاويه پيوست.

ابن ابي الحديد در شرح خطبه 56 از نهج البلاغه[1] فصلي گشوده و افرادي از صحابه و تابعين[2] و محدثان که از حضرت علي عليه السلام منحرف شده و نسبت به او بد عقيده گشته يا به طمع دنيا دشمنان آن حضرت را ياري کرده اند را نام مي برد، از جمله افرادي که با حضرت بوده و به انحراف رفته و علت آنان را ذکر مي کند: انس بن مالک، اشعث بن قيس کندي، جرير بن عبداللَّه بجلي، ابو مسعود انصاري، نجاشي شاعر عراق در صفين است تا مي رسد به قعقاع بن شور و مي نويسد: حضرت امير عليه السلام قعقاع را به امارت کسکر گماشت ولي از برخي کارهاي او ناراحت شد، از جمله اين که زني را به همسري گرفت و کابين (صداق) او را صد هزار درهم قرار داد، لذا قعقاع از کسکر گريخت و به معاويه پيوست.[3] .







  1. در خطبه 56 حضرت فرمود: «اما إنه سيظهر عليکم بعدي رجل رحب البلعوم مُندحِق البطن...؛ همان به زودي پس از من مردي گشاده گلو و شکم برآمده (معاويه) بر شما چيره خواهد شد...».
  2. ر. ک: همين اثر، ج 1، ص 34.
  3. شرح ابن ابي الحديد، ج 4، ص 87؛ ر. ک: همان، ج 3، ص 13 و ج 2، ص 195.