تشويق استاندار موفّق











تشويق استاندار موفّق



حضرت اميرعليه السلام هنگامي که (سعدبن مسعود) فرماندار مدائن بود، براي او نوشت:

امّا بَعْدُ: فَاِنَّکَ قَدْ أدَّيْتَ خَراجَکَ وَ اَطَعْتَ رَبَّکَ وَ اَرْضَيْتَ اِمامَکَ فِعْلَ الْمُبِرِّ التَّقِيِ النَّجيبِ، فَغَفَرَ اللَّه وَ تَقَبَّلَ سَعْيِکَ وَ حسَّنَ مَآبَکَ.[1] .

«تو اي سعد! خراجت را پرداخت کرده اي، از پروردگارت اطاعت نموده اي و رهبر و امامت را خشنود کرده اي، مانند کار مرد ضابط و نيکوکار، پرهيزگار و نجيب.

پس خداوند گناهان تو را بيامرزد، کوشش تو را قبول کند و عاقبت تو را نيکو گرداند!»

حضرت اميرالمؤمنين عليه السلام در اين نامه از «سعد» تجليل مي کند و مي فرمايد که:

تو امام و رهبرت را خشنود کرده اي و خراجت را پرداخت نموده اي.

در حالي که در نامه هاي مختلفي که به استانداران و فرمانداران خود نوشت، هميشه آنها را به پرداخت خراج تشويق نموده و از کسر پرداخت آن برحذر داشته است.

اين نشانگر ايمان و اعتقاد (سعد) و درستکاري و امانت داري او است، که حضرت اينگونه از او تمجيد و تجليل مي کند، و حسن عاقبت را براي او آرزو دارد، و کسي که اميرالمؤمنين عليه السلام براي او دعا کند، مسلّماً عاقبت به خير خواهد شد و (سعد) در زمان امام حسن مجتبي عليه السلام آن را به اثبات رساند.

نامه حضرت اميرالمؤمنين عليه السلام نشانگر نکته ديگري نيز مي باشد، و آن اين که بايد از افراد درستکار و مسئوليني که عملکرد آنها صحيح است، تقدير و تشکّر کرد و با اين عمل، آنها را براي فعّاليّتهاي مناسب تشويق و ترغيب نمود، تا اين که به تعبير خود حضرت، افراد خاطي و نيکوکار مساوي نباشند و برتري نيکوکاران معيّن و مشخّص گردد.









  1. تاريخ يعقوبي، ج2، ص 201 - و انساب الاشراف، ج2، ص158.