اصل مديريت مرد در خانواده(انتخاب مدير)











اصل مديريت مرد در خانواده(انتخاب مدير)



از نظرگاه نهج البلاغه، مديريت صحيح از خانواده آغاز مي شود، و در يک مجتمع کوچک خانوادگي که زني و مردي و فرزنداني در آن زندگي مي کنند ضرورت «مديريت» مطرح است، و چگونگي اداره زندگي در خانواده مهم است و براي سلامت و تداوم اصالت خانواده، خداوند انسان آفرين، مدير و نوع مديريت را در اين مجتمع کوچک تعيين فرموده است که:

الرِّجَالُ قَوَّامُونَ عَلَي النِّسَاءِ بِمَا فَضَّلَ اللَّهُ بَعْضَهُمْ عَلَي بَعْضٍ وَبِمَا أَنفَقُوا مِنْ أَمْوَالِهِمْ فَالصَّالِحَاتُ قَانِتَاتٌ حَافِظَاتٌ لِلْغَيْبِ بِمَا حَفِظَ اللَّهُ وَاللاَّتِي تَخَافُونَ نُشُوزَهُنَّ فَعِظُوهُنَّ وَاهْجُرُوهُنَّ فِي الْمَضَاجِعِ وَاضْرِبُوهُنَّ فَإِنْ أَطَعْنَکُمْ فَلَا تَبْغُوا عَلَيْهِنَّ سَبِيلاً إِنَّ اللَّهَ کَانَ عَلِيّاً کَبِيراً.[1] .

«مردان، سرپرست و نگهبان زنانند، بخاطر برتري هايي که خداوند (از نظر نظام اجتماع) براي بعضي نسبت به بعضي ديگر قرار داده است، و بخاطر انفاق هايي که از اموالشان (در مورد زنان) مي کنند. و زنانِ صالح، زناني هستند که متواضعند، و در غياب (همسر خود) اسرار و حقوق او را، در مقابل حقوقي که خدا براي آنان قرار داده، حفظ مي کنند. و (امّا) آن دسته از زنان را که از سرکشي و مخالفتشان بيم داريد، پند و اندرز دهيد! و (اگر مؤثر واقع نشد) در بستر از آنها دوري نماييد! و (اگر هيچ راهي جز شدّت عمل، براي وادار کردن آنها به انجام وظايفشان نبود) آنها را تنبيه کنيد! و اگر از شما پيروي کردند، راهي براي تعدّي بر آنها نجوييد! (بدانيد) خداوند، بلندمرتبه و بزرگ است.» (و قدرت او، بالاترين قدرت هاست.)

زيرا خداوند هستي، زن را براي مادر شدن انتخاب کرد و براي آنکه مادر لايقي باشد و بتواند دوران قاعدگي و حاملگي و زايمان و مشکلات پس از زايمان، و دوران بچّه داري را به خوبي تحمّل کند، او را کانون عواطف و احساسات قرار داده است

تا با قدرت فزاينده عواطف و احساسات بتواند بار سنگين «شدن انسان» را بردارد.

و چون کانون احساسات است.

و در دوران هاي بحراني و مشکلات طاقت فرساي ياد شده احتياج به پاسداري دارد که او را حفظ کند و نيازها و نيازمنديهاي او را برآورد نفقه او بر مرد واجب است، و از اين رو مرد مدير خانواده است.









  1. سوره نساء، آيه 33.