مطلوب كل طالب











مطلوب کل طالب



چنان که پيش از اين گذشت، رشيد وطواط صد کلمه اي را که جاحظ از کلام علي (ع) اختيار کرده بود و بسياري از آن ها در منابع معتبر ديگر نيز آمده است،[1] به تازيو پارسي شرح کرد و از خود دو بيت شعر[2] ( قطعه) در همان معني آورد و آنمجموعه را مطلوب کل طالب من کلام علي بن ابي طالب ناميد. مطلوب کل طالب از هر جهت رساله اي ارجمند و گرانقدر و در نوع خود کم نظير است؛ اصل آن مجموعه اي است از کلمات حکمت آموز که مولفان متون فارسي بسياري از آن ها راآرايش سخن خود کرده اند و حضور اغلب آن ها درامثال و حکم دهخدا، حضورشان در زبان و ادب فارسي است. قطعات تعليمي آن، که ترجمه منظوم همان سخنهاست، در عين استواري بسيار ساده و مفهوم است و ما شيوع آن هارا در ميان اهل ادب در جاي خود - مطلوب کل طالب، کتاب درسي - نشان داده ايم. اما نثررشيد در هر دو بخش تازي و پارسي اين رساله، مسجع و مصنوع، در نهايت ايجاز واستحکام و مفهوم و دلنشين است. در سرتاسر آن کمتر جمله يا عبارتي مي توان يافت کهاز صنايع و محاسن گونه گون سخن خالي، يا به افزودن و کاستن آرايش و پيرايشي نيازمند باشد. و البته کمال و لطف سخن او آن گاه بهتر دريافته مي شود که به يادآوريم اين اهتمام به قرينه سازي و سجع پردازي از خصايص اصلي نثر قرنهاي ششم وهفتم هجري، يعني روزگار کليله و دمنه، چهار مقاله، مقامات حميدي و جز آن هاست،روزگاري که آفاق، گوش و گردن خود را به زيور چنين سخناني مي آراست وخزانه خاطر خردمندان از اين گوهرها مالامال بود.[3] .

ما به حکم مجال تنگي که در اين مختصر داريم، درک زيباييها، رعايت اعتدال در استعمال واژه هاي عربي، و خاصه لطف ايجاز سخن رشيد، را به ذوق سليم خواننده وامي گذاريم و براي رسيدن به فوايد زباني و واژگاني کتاب علاقه مندان را به فهرست لغات و ترکيبات ارجاع مي دهيم.









  1. منابع را در ذيل هر سخن و نيز در تعليقات آورده ايم.
  2. اين قطعات بر وزن حديقه حکيم سنايي سروده شده اند، و گفتني است که فراواني قطعاتي که در متون تعليمي اخلاقي فارسي با اين وزن آورده اند بسيار و گاهي شگفت آور است، به عنوان نمونه حدود 95 قطعه از 275 قطعه گلستان سعدي (به تصحيح استاد دکتر يوسفي) با همين وزن سروده شده است.
  3. اصل سخن سعدالدين وراويني چنين است: فرايد قلايد رشيدالدين وطواط که گوش وگردن آفاق بدان متحلي است و خواطر ذوي الالباب از فضالات فضل او ملألاهاب و ممتلي مرزبان نامه /6.