چگونه اي آنگاه كه چند عين بر يك عين ظلم كنند











چگونه اي آنگاه که چند عين بر يک عين ظلم کنند



بِسْمِ اللّهِ الْرَّحْمنِ الْرَّحيمْ

حذيفة بن يمان به اميرالمؤمنين عليه السلام در زمان خلافت عثمان گفت: به خدا قسم من کلام تو را و معناي آنرا تا ديشب نفهميدم، آن سخني که در حره (اطراف مدينه) به من گفتي و آن اين بود که فرمودي: چگونه اي، اي حذيفه زماني که چند عين بر يک ظلم کنند؟!

در آن موقع پيامبر صلي الله عليه وآله ميان ما بود و ما حقيقت آن را نمي فهميديم تا ديشب که فهميدم (عين اول) ابوبکر بود که نامش عتيق بود و سپس عمر را و ايندو بر تو مقدم شدند و اول اسم آنها عين بود.

حضرت فرمود: اي حذيفه فراموش کردي عبدالرحمن ابن عوف را که متمايل به عثمان شد (آنگاه که در شوراي شش نفره پس از مرگ عمر، عبدالرحمن به حضرت علي عليه السلام گفت: يا علي با تو بيعت مي کنم به شرط آنکه به سنت خدا و پيامبر و ابوبکر و عمر رفتار کني، حضرت فرمود: بلکه به سنت خدا و پيامبر و اجتهاد خودم رفتار مي کنم! سه بار عبدالرحمن پيشنهاد خود را تکرار کرد و حضرت همان جواب را داد، آنگاه به عثمان آن پيشنهاد را کرد، عثمان قبول کرد و او خليفه شد، گرچه به همين تعهد خود نيز عمل نکرد و بعدا عبدالرحمن به عثمان اعتراض کرد و گفت: اي عثمان از بيعت با تو به خدا پناه مي برم، و عثمان دستور داد او را از مجلس بيرون کردند و تا آخر عمر، عبدالرحمن با عثمان سخن نگفت).

سپس حضرت علي عليه السلام فرمود: زود است که به ايشان ملحق شوند عمرو بن عاص و معاويه فرزند جگرخواره پس ايشانند (عتيق و عمر و عثمان و عمرو بن عاص و معاويه و عبدالرحمن) عينهائي که براي ستم بر من اجتماع کرده اند.[1] .









  1. بحار، ج 41، ص 312.