خبر دادن حضرت از حمله مغولان و تاتار











خبر دادن حضرت از حمله مغولان و تاتار



بِسْمِ اللّهِ الْرَّحْمنِ الْرَّحيمْ

در نهج البلاغه است که حضرت امير عليه السّلام فرمود:

گويا مي بينيم آنها را که گروهي هستند که چهره هايشان مانند سپر (پهن و گرد) و چکش خورده است (پرگوشت و ضخيم و نشانه دار) لباسهاي ديبا و ابريشم مي پوشند و اسبهاي نيکو يدک مي کشند، هرکجا (که وارد شوند) خونريزي بسيار سخت واقع مي شود به گونه اي که مجروحين بر روي کشته ها راه روند و گريخته کمتر از اسير باشد (اکثرا مخالفين آنها کشته يا اسير شوند و راه فراري ندارند.)[1] .

شارح نهج البلاغه ابن ابي الحديد گويد: اين خبر غيبي که اميرالمؤمنين عليه السّلام داده است ما آن را با چشم خود ديديم و در زمان ما واقع شد، مردم از اول اسلام منتظر آن بودند تا آنکه قضا و قدر آن را به عصر ما کشاند.

ايشان مردماني بودند که از دورترين نقاط مشرق خروج کردند، لشکر ايشان از آنجا تا شام و عراق پيشروي کرد و در ميان شهرها و سرزمينها (ئي که اشغال مي کردند) کارهائي انجام دادند (و جناياتي مرتکب شدند) که از اول خلقت آدم تا زمان ما در هيچ تاريخي سابقه ندارد. اگر بابک خرمي بيست سال حکومت ستمگرانه داشت، ليکن سختي آن فقط در يک منطقه و آن آذربايجان بود اما اين گروه تمامي مشرق را تصرف کردند و جنايات آنها به شهرهاي ارمنستان و شام و عراق رسيد.

چه نسبتي است ميان بخت النصر که يهود را کشت و بيت المقدس را خراب کرد و بني اسرائيل را در شام نابود نمود و ميان اين گروه که مسلمانان و غير مسلمانان را کشتند.

ابن اثير مورخ معروف گويد: براي نگارش واقعه چنگيز چند سال از آن دست کشيدم و مردد بودم! چه کسي مي تواند نابودي اسلام و مسلمين را بنويسد و آن را ذکر کند، اي کاش مادر مرا نزائيده بود و اي کاش من قبل از اين مرده بودم و به دست فراموشي سپرده مي شدم.[2] .









  1. نهج البلاغه، خطبه 128.
  2. شرح نهج البلاغه ابن ابي الحديد.