سويد و نقل خبر غيبي از علي











سويد و نقل خبر غيبي از علي



ثابت ثمالي[1] مي گويد از سويد بن غفله شنيدم که مي گفت: يکي از روزها که امير مؤمنان عليه السلام براي مردم سخنراني مي کرد و مردم را موعظه مي نمود، مردي از کنار منبر برخاست و عرض کرد: اي امير مؤمنان! از «وادي القري» مي گذشتم، ديدم «خالد بن عرفطه» از دنيا رفته است، براي او استغفار کنيد.[2] امام فرمود: «فوَ اللَّه ما ماتَ و لا يموتُ حتّي يَقودَ جَيشَ ضلالةٍ، صاحبُ لِوائه حبيبُ بنُ جمّازٍ؛ به خدا سوگند وي نمرده و نمي ميرد، تا آن هنگام که سرلشکر گروه گمراهي گردد که پرچم دار آن «حبيب بن جمّاز» است، گردد.»

مردي از کنار منبر برخاست و گفت: من حبيب بن جمّاز و از شيعيان و دوستداران شمايم. (و به قولي اين خبر به گوش حبيب رسيد، خدمت حضرت آمد و گفت: من شيعه شمايم) امام فرمود: تو حبيب بن جمّازي؟ گفت: آري. امام عليه السلام براي بار دوم او را سوگند داد که: تو حبيب هستي؟ جواب داد: آري به خدا قسم من حبيبم. امام فرمود: «أما و اللَّه إنّک لحامِلُها، و لَتحمِلنَّها و لَتَدخُلَنَّ بها مِن هذا الباب. و أشارَ بها إلي باب الفيل بمسجد الکوفة؛ آگاه باش، به خدا سوگند تو حامل آن پرچمي و آنان را از اين در مسجد (باب الفيل) وارد خواهي کرد و به مسجد کوفه اشاره کرد.»

ثابت مي گويد: به خدا قسم زنده بودم که ابن زياد وقتي عمر سعد را براي کشتن حسين بن علي عليه السلام به سوي عراق فرستاد. در ميان لشکر او، خالد بن عُرفطه در جلو، و حبيب بن جمّاز پرچم دار لشکري بود که از باب الفيل وارد مسجد کوفه شدند.[3] .







  1. ثابت ثمالي ظاهراً همان ابو حمزه ثمالي است که نامش ثابت فرزند دينار ابو صفيه است و لذا به ثابت بن دينار و به ثابت بن ابو صفيه هم نام برده شده است، لذا در الاختصاص، ص 280 اين حديث را از ابو حمزه ثمالي از سويد بن غفله نقل کرده است.
  2. در کتاب الاختصاص در شرح حديث آورده است که: آن مرد، به نوبت گفت: خالد بن عرفطه از دنيا رفته است و حضرت علي عليه السلام فرمود: او نمرده است. مرد در تعجب رفت و گفت: سبحان اللَّه، من خبر مي دهم که او مرده است و شما مي فرماييد نمرده است! حضرت فرمود: قسم به آن که جانم در دست اوست، او نمي ميرد تا سرلشکر گروه گمراهي که پرچم دار آن حبيب بن جمّاز است، گردد.
  3. شرح ابن ابي الحديد، ج 2، ص 286؛ ر. ک: ارشاد مفيد، ج 1، ص 329؛ الاختصاص، ص 280.