آغاز نبرد صفين و دلاوري هاي زياد











آغاز نبرد صفين و دلاوري هاي زياد



دو روز اول جنگ بدون اتفاق خاصي پايان يافت. روز سوم نيز عمار ياسر که فرمانده سواره نظام بود به همراه «زياد بن نضر» به ميدان آمد و از آن سو عمرو عاص با نيروهاي سواره و پياده به صحنه نبرد گام نهاد، هر دو گروه جنگي سخت تر از روز قبل نمودند، اما عمار ياسر با همراهان خود به نيروي پياده نظام دشمن حمله کرد و به زياد بن نضر گفت: تو بر نيروهاي سواره نظام دشمن بتاز. خلاصه در اين روز عمار ياسر و زياد بن نضر موفق شدند تلفات زيادي بر پيکره سپاه دشمن وارد آورند و عمرو عاص را از محل استقرار خود به عقب برانند. سپس زياد بن نضر به پيشنهاد عمار ياسر يک تنه به ميدان آمد و مبارز طلبيد (در آن زمان رسم بر اين بود که اگر کسي تنها به ميدان مي آمد و مبارز مي طلبيد، فقط يک هماورد به مقابله او مي رفت). «معاوية بن عمرو عقيلي» که برادر مادري[1] زياد بن نضر و در سپاه شام بود، به مصاف او آمد و پس از نبرد تن به تن هر دو سالم به اردوگاه خود بازگشتند.[2] .

زياد درباره شدت جنگ صفين مي گويد: من در صفين همراه علي عليه السلام بودم، يک بار چنان شد که سه روز و سه شب، پي در پي و بدون وقفه جنگ کرديم تا جايي که نيزه ها شکسته و تيرها تمام شد، سپس به شمشيرزني روي آورديم، تنور جنگ به حدي داغ شد که ما و اهل شام در روز سوم با يکديگر گلاويز شده و گريبان يک ديگر را گرفتيم، و در شب سوم، من با هر سلاحي که در دستم مي آمد، مي جنگيدم، و هيچ سلاحي نماند مگر آن که در آن شب به کار گرفتم و کار به جايي رسيد که سنگ و شن و خاک بر چهره هم مي افشانديم و عاقبت با دندان يک ديگر را گاز مي گرفتيم، اين مرحله هم ادامه يافت تا آن که از شدت خستگي ايستاده و يک ديگر را مي نگريستيم و هيچ کس توان بلند شدن و حمله به هماورد خود را نداشت و نمي توانست به مبارزه ادامه دهد.

سرانجام نيمه شب سوم، معاويه و سوارانش عقب نشستند و علي عليه السلام توانست کشتگان را پشت سر بگذارد. چون صبح شد، اصحاب کشته هاي خود را به خاک سپردند و در نبرد آن روز از سپاه معاويه شمار بيشتري به قتل رسيدند و از جمله «شمر بن ابرهه» که از نيروهاي مهم سپاه معاويه بود، در آن شب به هلاکت رسيد.[3] .

اين همه فداکاري و شجاعت و دلاور مردي از «زياد بن نضر» جز با ايمان و اخلاص به اسلام و امام و حجت خدا چيز ديگري از او نمي توان دانست.







  1. مادر زياد بن نضر و معاوية بن عمرو، «هند زبيديه» نام داشت.
  2. ر. ک: وقعة صفين، ص 214؛ شرح ابن ابي الحديد، ج 4، ص 30.
  3. وقعة صفين، ص 369؛ اعيان الشيعه، ج 7، ص 86.