زحر بن قيس جعفي











زحر بن قيس جعفي



زَحر[1] فرزند «قيس بن مالک جعفي» از سوارکارانِ نامي عصر خود در کوفه بوده است. شيخ طوسي او را از اصحاب امير مؤمنان علي عليه السلام به شمار آورده است.[2] .

شيخ مفيد، زحر بن قيس را حامل نامه حضرت علي عليه السلام به مردم کوفه ذکر مي کند و مي نويسد: موقعي که حضرت ناکثين را شکست داد، عبداللَّه بن عباس را به عنوان حاکم بصره منصوب نمود و خود عازم کوفه گرديد و قبل از عزيمت نامه اي براي مردم کوفه نوشت، و به وسيله زحر بن قيس نامه را فرستاد.[3] .

او به ديدار رسول گرامي اسلام صلي الله عليه و آله نايل شده است. و از سواره نظام و اصحاب و ياران اميرالمؤمنين عليه السلام و از ملازمان آن حضرت بوده و حضرت عليه السلام هم او را مورد عنايت قرار داده و هر گاه به او مي نگريست، مي فرمود: «مَن سرّه أن ينظر إلي شهيد الحيّ، فلينظر إلي هذا؛ هر که دوست دارد شهيد زنده اي را ببيند به اين مرد (زحر بن قيس) نگاه کند.»

همو مي افزايد: امير مؤمنان عليه السلام روي کارداني و ايماني که در زَحر سراغ داشت، وي را به امارت و حکومت مدائن برگزيد.[4] .







  1. در نام زحر بن قيس اختلاف است، در تاريخ بغداد و کتاب الجمل «زحر» و در رجال طوسي «زهر» ضبط شده و در بعضي نسخ الاصابه «زجر» و در وقعة صفين در سه مورد «زحر» و در موارد ديگري «زجر» آمده است، اما صيحح آن «زحر» است و «زجر» اشتباه مي باشد.
  2. رجال طوسي، ص 42، ش 14.
  3. الجمل، ص 398.
  4. الاصابه، ج 2، ص 631.