اسلام خباب و تحمل شكنجه ها











اسلام خباب و تحمل شکنجه ها



همان گونه که اشاره شد، خبّاب از سابقين در اسلام بود و شيخ صدوق رحمه الله از حضرت علي عليه السلام درباره سابقه او در اسلام نقل مي کند که فرمود:

سابقه داران در اسلام پنج نفرند: من از عرب سبقت گرفتم، سلمان از فارس، صهيب از روم، بلال از حبشه و خبّاب از گروه نبط[1] سبقت گرفت.[2] .

هم چنين در کلمات قصار نهج البلاغه آمده که: امير مؤمنان عليه السلام درباره خبّاب چنين فرمود:

يَرحمُ اللَّهُ خبّابَ ابنَ الأرت، فلقد أسلم راغباً، و هاجَر طائِعاً، و قنع بِالکفاف و رضي عن اللَّه، و عاش مجاهداً؛

خداوند خبّاب بن ارت را رحمت کند که او از روي ميل و رغبت، اسلام آورد و از روي طاعت خدا، هجرت کرد، و به زندگي ساده قناعت کرد و از خداوند خشنود و در تمام دوران زندگاني مجاهد بود.[3] .

اميرالمؤمنين عليه السلام در اين کلام کوتاه و مختصر بسيار جالب و تمام از خبّات تجليل به عمل آورده است.

از آن جا که خبّاب در غربت و تنهاييِ اسلام ايمان آورد و در همان زمان با جرأت و شهامت اسلامِ خود را اظهار مي کرد، کفار مکه که تحمل شنيدن نداي اسلام را نداشتند در پي اذيت و آزار او برآمدند تا از اسلام دست بردارد و به آيين شرک و بت پرستي که آيين قريش بود بازگردد، اما وي هرگز از راهي که برگزيده بود دست بردار نبود و عذاب و شکنجه هاي مکيان را به جان مي خريد و از ايمان و اعتقاد خود دست برنمي داشت، او به قدري در اين راه عذاب و شکنجه ديد که به «معذبين في اللَّه؛ شکنجه شده در راه خدا» معروف گرديد.[4] .







  1. نبط، جمعيتي از عرب هستند.
  2. الخصال، ج 1، ص 312، باب الخمسه، ح 89.
  3. نهج البلاغه، حکمت 43؛ و در کتاب معرفة الصحابه، ج 2، ص 171 اين حديث را از اميرمؤمنان عليه السلام بعد از دفن خباب با اضافاتي نقل کرده است که حضرت فرمود: «رحم اللَّه خباباً، لقد أسلم راغباً، و هاجر طائعاً، و عاش مجاهداً، و ابتلي في جسمه احوالاً، و لن يضيع اللَّه اجر من أحسن عملا».
  4. سفينة البحار، ج 1، ص 372، ماده خبب.