نبرد حجر با حجر بن يزيد در صفين











نبرد حجر با حجر بن يزيد در صفين



حجر بن عدي در معرکه صفين مردانه و با کمال ايمان و وفاداري مي جنگيد و هر خطري را در راه حمايت از اميرالمؤمنين عليه السلام و حقانيت آن حضرت به جان مي خريد از اين رو هنگامي که حجر بن يزيد پسر عمويش معروف به «حجر الشر»[1] به ميدان آمد، حجر بن عدي بلافاصله به مقابله او رفت، و هر کدام مي کوشيدند رقيب خود را از پاي درآورند. «خزيمه بن ثابت» از سپاه معاويه به کمک حجر الشر شتافت و نيزه اي به حجر بن عدي وارد کرد و او را مجروح نمود. ياران حجر بن عدي در ميان سپاه علي عليه السلام به خزيمه حمله نمودند و او را به هلاکت رساندند و حجر بن يزيد هم چون جان خود را در خطر ديد از معرکه گريخت. ولي حجر الشر مجدداً به ميدان آمد و «حکم بن أزهر» از سپاه امام عليه السلام به جنگ او رفت ولي به شهادت رسيد، پس از او «رفاعة بن ظالم حميري» از لشکر امام عليه السلام «حجر الشر» را به هلاکت رساند و به سوي ياران خود بازگشت. امير مؤمنان عليه السلام فرمود: «الحمد للَّه الذي قتل حجراً بالحکم بن ازهر؛ خداي را سپاس که حجر را در قبال خون حکم بن ازهر به هلاکت رساند.»

اين واقعه در روز هفتم ماه صفر سال 37 هجري[2] که از روزهاي سخت صفين بوده است، اتفاق افتاد.[3] .







  1. ابن حجر در الاصابه، ج 2، ص 39 مي نويسد: حجر بن يزيد از قبيله کندي کوفه بود و او در محضر پيامبر صلي الله عليه وآله اسلام آورد، اما معروف به «حجر الشر» است؛ زيرا «حجر بن عدي» چون به حجر الخير (حجر نيک سيرت) معروف است و حجر بن يزيد را به حجر الشر (حجر بد سيرت) ناميده اند که با هم فرق داشته باشند.
  2. جنگ صفين اوائل شوال 36 هجري درست نه ماه و چند روز پس از حکومت اميرالمؤمنين عليه السلام آغاز شد و تا اواسط صفر 37 هجري با قبول حکميت به پايان رسيد و در اين جنگ خانمانسوز بيش از يک صد هزار نيرو از هر دو سپاه کشته شد و مسعودي در مروج الذهب، ج 2، ص 404، کشته هاي سپاهيان علي عليه السلام را بيست هزار نفر و کشته هاي سپاه معاويه را نود هزار که جمع آن يک صد و ده هزار است، ذکر مي کند.
  3. وقعة صفين، ص 243؛ شرح ابن ابي الحديد، ج 5، ص 195.