حارث همداني (حارث بن عبداللَّه اعور همداني)











حارث همداني (حارث بن عبداللَّه اعور همداني)[1]



.

حارث فرزند عبداللَّه اعور همداني، از اصحاب خاص و مورد توجه امير مؤمنان عليه السلام (معروف به حارث همداني) است.[2] او در جنگ صفين حضرت عليه السلام را ياري نمود و نيز از افراد مورد وثوق و اصحاب سرّ حضرت بوده است.

به نقل ابن داود، حارث يکي از علماي بزرگ، تابعي عالي قدر و فقيه زمان خويش بود و از همه مردم به علم رياضي و فرايض بيشتر آشنا بود و آنها را از حضرت علي عليه السلام آموخته بود.[3] .

نصر بن مزاحم مي گويد: وي از جانب اميرالمؤمنين عليه السلام مأموريت يافت تا مردم را به «نخليه» اردوگاه سپاه عراق براي عزيمت به جانب صفين فراخواند و او هم چنين کرد.[4] وي در زمان عبداللَّه بن زبير در شهر کوفه در سال 63 يا 65 يا 70 هجري از دنيا رفت و عبداللَّه بن يزيد انصاري (حاکم کوفه) از جانب عبداللَّه بن زبير بر او نماز خواند.[5] .







  1. هَمْدان (به سکون ميم) قبيله اي است در يمن، و حارث همداني منسوب به همان قبيله است که در کوفه نزول کردند و همدان مورد عنايت حضرت علي عليه السلام بودند، چنانچه حضرت درباره آنان فرموده است:


    فلو کنت بواباً علي باب جنّة
    لقلت لهمدان ادخلي بسلام


    - اگر من بر در بهشت باشم، به قبيله همدان مي گويم به سلامتي داخل بهشت شويد.

    و هَمَدان (به فتح هاء و ميم از شهرهاي بزرگ در غرب ايران است که تاريخ بناي آن به 800 سال قبل از ميلاد مي رسد و مدفن شيخ الرئيس بوعلي سينا است.

  2. رجال طوسي، ص 38، ش 4 و رجال برقي، ص 4.
  3. تهذيب التهذيب، ج 2، ص 116؛ اعيان الشيعه، ج 4، ص 366.
  4. وقعة صفين، ص 121.
  5. تهذيب التهذيب، ج 2، ص 117؛ اعيان الشيعه، ج 4، ص 367.