ازدواج با ابوبكر و اميرالمؤمنين











ازدواج با ابوبکر و اميرالمؤمنين



اسماء پس از آن که جعفر طيار در جنگ موته (سال هشتم هجري) به شهادت رسيد، به همسري ابوبکر در آمد و از او هم فرزند پسري به نام محمّد به دنيا آورد.[1] - محمّد با اين که پسر ابوبکر بود، ولي از فداييان حضرت علي عليه السلام به شمار مي آمد و براي خود پدري غير از علي عليه السلام نمي شناخت و کسي را هم بر ايشان ترجيح نمي داد و در مقابل، اميرالمؤمنين عليه السلام هم علاقه زيادي به او داشت تا جايي که مي فرمود: «محمّد ابني مِن صلبِ أبي بکر؛ محمّد پسر من از صلب ابوبکر است» -[2] .

اسماء همواره مورد اعتماد ابوبکر بود و به هنگام وفات او وصيت کرد که بدنش را اسماء غسل دهد. اسماء هم طبق وصيت ابوبکر عمل کرد و او را غسل داد.[3] اسماء پس از وفات ابوبکر به همسري اميرالمؤمنين عليه السلام مفتخر شد و از آن حضرت صاحب پسري به نام «يحيي» شد. وي داراي پنج پسر از سه شوهر است، از جعفر «عبداللَّه، محمد و عون»، از ابوبکر «محمد» و از حضرت علي عليه السلام «يحيي» که همه برادران مادري اند.[4] .

در شرح ابن ابي الحديد آمده: از حضرت علي عليه السلام دو پسر به نام هاي: يحيي و عون به دنيا آورد.[5] که در مجموع شش پسر داشته است.







  1. اسماء در سال دهم هجري در «حجة الوداع» که به همراه شوهرش و هزاران مسلمان با رسول خدا صلي الله عليه و آله عازم مکه بودند در «ذي الحليفه» درد مخاض گرفت و محمّد را به دنيا آورد. و ابوبکر مي خواست او را به مدينه بازگرداند و در اين باره حضرت سؤال کرد، اما پيامبر صلي الله عليه و آله دستور داد، او غسل کند و محرم شود و عازم مکه گردد، بدين ترتيب رسول خدا صلي الله عليه و آله يک شب را با ساير مسلمانان در آن سرزمين ماند و فردا مُحرم شدند و عازم مکه گرديدند و اسماء نيز مُحرم شد. (ر. ک: طبقات الکبري، ج 8، ص 282؛ بحار الانوار، ج 21، ص 382 و 403).
  2. شرح ابن ابي الحديد، ج 6، ص 53.
  3. طبقات الکبري، ج 3، ص 203 و ج 8، ص 283؛ سير اعلام النبلاء، ج 3، ص 525.
  4. ر. ک: اسدالغابه، ج 5، ص 395؛ سير اعلام النبلاء، ج 3، ص 525.
  5. شرح ابن ابي الحديد، ج 9، ص 243.