بيان چند حديث درباره اسامه











بيان چند حديث درباره اسامه



1 - «سلمة بن محرز» از امام باقر عليه السلام نقل مي کند که فرمود:

ألا اُخبرکم بأهل الوقوف؟ قلنا: بلي، قال: اسامة بن زيد و قد رجع فلا تقولوا الاّ خيراً، و محمّد بن مسلمه و ابن عمر مات منکوباً؛؛

آيا مي خواهيد شما را از اهل وقوف خبر دهم؟ عرض شد: آري، فرمود: «اسامة بن زيد»، به راستي از موضع قبلي خود بازگشت، از اين رو جز به نيکي از او نام نبريد، ولي «محمّد بن سلمة» و «ابن عمر» عهدشکن از دنيا رفتند.[1] .

2 - مرحوم کليني از «عبداللَّه بن جعفر طيار» نقل مي کند که گفت: من و جمعي از جمله امام حسن و امام حسين عليهماالسلام، عبداللَّه بن عباس، عمر بن ام سلمه، و اسامة بن زيد نزد معاويه بوديم.[2] و بين من و معاويه مطالبي رد و بدل شد، آن گاه به معاويه گفتم: از رسول خدا صلي الله عليه و آله شنيدم که مي فرمود:

أنا أولي بالمؤمنين من أنفسهم ثم أخي علي بن أبي طالب أولي بالمؤمنين من أنفسهم، فاذا استشهد عليٌ فالحسن بن علي أولي بالمؤمنين من أنفسهم، ثم إبني الحسين من بعده أولي بالمؤمنين من أنفسهم...؛

من از همه مسلمانان به آنان از خودشان سزاوارترم و پس از من برادرم علي بن ابي طالب از همه مسلمانان به آنان از خودشان سزاوارتر است، بعد از علي، فرزندم «حسن بن علي» و بعد از او «حسين بن علي» و بعد از او فرزندش «علي بن الحسين» تا دوازده امام عليهم السلام را نام برد و فرمود: هر يک از ايشان از همه مؤمنان نسبت به خودشان سزوارترند.

عبداللَّه بن جعفر مي گويد: امام حسن، امام حسين، عبداللَّه بن عباس، عمر بن ام سلمه و اسامه بن زيد را براي صدق اين حديث شاهد گرفتم، آنان همگي نزد معاويه شهادت دادند که اين حديث را از رسول خدا صلي الله عليه و آله شنيده ايم.[3] .

مرحوم کليني در ذيل اين حديث از سليم نقل مي کند که گفت: من هم اين حديث را از سلمان، ابوذر و مقداد شنيدم که آنان گفتند: ما از پيامبر خدا صلي الله عليه و آله اين روايت را شنيده ايم.[4] .

آيا شهادت دادن اسامه در مجلس معاويه، حکايت از اعتقاد راسخ او به امامت علي عليه السلام نيست؟!

4 - آخرين و بهترين دليل بر اين که اسامه از مواليان اهل بيت پيامبر عليهم السلام بوده است، حديثي است که «ابي مريم انصاري» از امام باقر عليه السلام نقل مي کند که حضرت فرمود: «ان الحسن بن علي عليه السلام کَفَّن اُسامة بن زيد في برد أحمر حبرة؛ حسن بن علي عليه السلام، اسامة بن زيد را با بُرد يمانيِ سرخ رنگ مخصوص کفن کرد».[5] .

علامه محسن امين در ذيل همين حديث مي نويسد: کفن کننده اسامه، حضرت حسين عليه السلام بوده نه حضرت حسن (يعني در چاپ اشتباه شده و حسن به جاي حسين ضبط شده است) زيرا به نقل ذهبي و ابن حجر، اسامه در سال 54 هجري از دنيا رفته است و حال آن که امام حسن در سال 49 يا 50 هجري به شهادت رسيده است. پس مکفّن جناب اسامه، امام حسين عليه السلام است.[6] .

به نظر نويسده، کفن کننده اسامه، چه امام حسن و چه امام حسين عليه السلام باشند، فرقي نمي کند؛ زيرا هر کدام يک از اين دو بزرگوار امام معصوم مي باشند، و اين عمل بيانگر اعتقاد اسامه، به ولايت اهل بيت پيامبر عليهم السلام و توجه اهل بيت عليهم السلام به اوست.







  1. رجال کشي، ص 39، ح 82.
  2. اين واقعه در مدينه اتفاق افتاد که معاويه پس از شهادت حضرت علي عليه السلام و پس از صلح با امام حسن مجتبي عليه السلام به مدينه آمد.
  3. اصول کافي، ج 1، ص 529؛ الحجة باب ما جاء في الاثني عثر، ح 4.
  4. اصول کافي، ج 1، ص 529؛ الحجة باب ما جاء في الاثني عثر، ح 4.
  5. رجال کشي، ص 39، ح 80؛ ر. ک: اعيان الشيعه، ج 3، ص 249.
  6. اعيان الشيعه، ج 3، ص 249.