تذكرات و نصايح احنف به ابوموسي اشعري











تذکرات و نصايح احنف به ابوموسي اشعري



هنگامي که ابو موسي اشعري (نماينده مردم عراق)[1] به نمايندگي از سوي امام عليه السلام براي گفت و گو با عمرو عاص عازم «دومة الجندل» گرديد، «احنف بن قيس» که مرد سياست و کياست و بصير به امور بود، دست ابوموسي را گرفت و او را از نيرنگ هاي عمرو عاص بر حذر داشت و اهميت اين مذاکرات را به وي گوشزد کرد و گفت: عظمت کار را درک کن و بدان که کار ادامه دارد. اگر عراق را ضايع کني، ديگر عراقي نيست. از مخالفت خدا بپرهيز که خدا دنيا و آخرت را براي تو جمع مي کند. اگر فردا با عمرو عاص رو به رو شدي، تو ابتدا سلام مکن، هر چند سبقت بر سلام سنت است ولي او شايسته اين کار نيست. دست در دست او مگذار، زيرا دست تو امانت است. مبادا تو را در صدر مجلس بنشاند، که اين کار خدعه و فريب است. از اين که با تو در اتاق تنها سخن بگويد بپرهيز؛ زيرا ممکن است در آن جا گروهي را به عنوان شهود، مخفي سازد تا بر ضد تو گواهي دهند.»

آن گاه احنف ابو موسي را آزمود و دانست که ابايي از خلع امام علي عليه السلام از حکومت، ندارد لذا نزد امام آمد و ماجرا را براي آن حضرت بيان کرد. امام عليه السلام فرمود: «ان اللَّه غالب علي أمره». احنف يادآور شد که اين کار مايه ناراحتي ماست.[2] .







  1. امام عليه السلام هرگز به انتخاب ابو موسي راضي نبود و او را شايسته چنين مأموريت خطيري نمي ديد، اما گروهي از مردم ظاهربين کوفه خواسته خود را بر امام عليه السلام تحميل کردند و زير بار وکالت و حکميت شخص ديگري جز ابوموسي نرفتند.
  2. وقعة صفين، ص 537؛ شرح ابن ابي الحديد، ج 2، ص 249.