امام علي تجسّم حقيقت اسلام















امام علي تجسّم حقيقت اسلام



يکي از راه هاي دست يابي به ديدگاه اسلام در زمينه هاي مختلف بررسي سيره اهل بيت(عليهم السلام)است. زيرا اهل بيت(عليهم السلام) تعيّن عيني اسلام هستند.

امام علي(عليه السلام) نيزمصداق عيني اسلام و قول و فعل او جلوه معارف و احکام الهي است. و براي همه کساني که در جستار راه کمال هستند، الگو و اسوه اي نيکوست.

او قرآن ناطق است و کتاب خدا قرآن صامت. از اين رو، آن گاه که معاويه به پيشنهاد عمرو عاص دستور داد که قرآن ها را بر سرنيزه کنند و خواست افراد خام و ساده لوح رابفريبد، علي(عليه السلام)فرمود: «قرآن ناطق منم.»[1] .

پيامبر اکرم(صلي الله عليه وآله) به بيان هاي گوناگون، از جايگاه رفيع علمي و معنوي علي(عليه السلام) خبر داده، تا جايي که او را محور حق معرفي نموده است: «عليٌ مَعَ الحقُ و الحقُّ معَ علي يَدوُرُ مَعَهُ حيثما دار»[2] علي با حق معيت دارد و حق با علي، و حق چونان پروانه بر گرد شمع وجودش مي چرخد. روايات فراوان ديگري نيز به همين مضمون در کتب روايي شيعه و سنّي آمده است که همگي ما را به يک حقيقت رهنمون مي شود و آن اين که بين حق و علي(عليه السلام) تطابق و توزان وجود دارد و وجه اين توازن چيزي جز تعيّن و تقرّر حقيقت اسلام در علي(عليه السلام) نيست.

جايگاه بلند علي(عليه السلام) را از آيه شريفه تطهير بايد جستوجو کرد که بر اين اساس، به اتّفاق شيعه و سنّي، علي(عليه السلام)جزو اهل بيت(عليهم السلام)است که خداوند متعال رجس و پليدي را از آنان دور ساخته و عصمتشان را تأييد کرده است.[3] بدين روي، اين مقال درصدد بررسي و کالبدشکافي مفهوم «تساهل و تسامح» در سيره اميرالمؤمنين علي(عليه السلام)است.









  1. نهج البلاغه، کلام 131 / خطبه 125.
  2. محمدباقرمجلسي،بحارالانوار، ج 33، ص 376.
  3. ر. ک. به: سيدجعفر مرتضي عاملي، اهل بيت در آيه تطهير.