استطاعت و قدرت











استطاعت و قدرت



شخصي از حضرت علي (عليه السلام) از قدرت و استطاعت سؤ ال کرد؛ که آيا انسان قدرت و استطاعت دارد و کارها را با قدرت و استطاعت خود مي کند يا فاقد قدرت و استطاعت است؟ و اگر قدرت و استطاعت دارد و کارها را با حول و قوة خود انجام مي دهد پس دخالت خداوند در کاري که انسان به قدرت و استطاعت خود مي کند چگونه است؟

امام به او فرمود: سالت عن الاستطاعة تملکها من دون الله او مع الله؟ يعني: تو از

[صفحه 712]

استطاعت سوال کردي. آيا تو که مالک اين استطاعت هستي، خود به خود و بدون دخالت خداوند صاحب اين استطاعتي؟ يا با شرکت خداوند صاحب آن شدي؟

سؤ ال کننده در جواب حضرت متحير ماند که چه بگويد. امام فرمود:

اگر تو مدعي شوي که، تو و خدا با هم صاحب اين استطاعت و قدرت هستيد، تو را مي کشم (زيرا تو خود را شريک خدا و همدوش خدا فرض د کرده اي و اين کفر است) و اگر باز هم بگويي، بدون خدا، صاحب اين استطاعت و قدرت هستي، باز تو را مي کشم (زيرا خود را از دايره نياز به خداوند خارج کرده اي).

سؤال کننده پرسيد: پس چه بگويم يا علي؟ حضرت فرمود: تو به مشيت و اراده حق، صاحب استطاعت و قدرت مي باشي، در حالي که در همين حال خداوند، صاحب مستقل اين استطاعت است (يعني: تو صاحب اين استطاعتي، امام صاحب قائم بالذات و غير متکي به غير)

اگر به تو استطاعت مي دهد، اين استطاعت تو عطيه اوست و اگر از تو سلب مي کند، تو را در بوته آزمايش قرار مي دهد. در عين حال بايد بداني آنچه به تو تمليک مي کند در عين اينکه به تو تمليک مي کند، خودش مالک اوست. تو را به هر چه قادر مي سازد باز تحت قدرت خود اوست و از تحت قدرت او خارج نمي شود.[1] .



صفحه 712.





  1. تحف العقول صفحه 468.