نگين پادشاهي











نگين پادشاهي



مطابق روايات متواتر که از طريق شيعه و سني، نقل شده اين آيه[1] در شأن امير مؤمنان (عليه السلام) نازل شده و دليل ولايت و رهبري علي (عليه السلام) بعد از پيامبر صلي الله عليه و آله و سلم است و اين آيه هنگامي نازل شد که علي (عليه السلام) در مسجد مشغول نماز بود آنگاه فقيري به مسجد آمد و از حاضرين در مسجد تقاضاي کمک کرد، کسي چيزي به او نداد، حضرت علي (عليه السلام) در حال رکوع بود، با انگشت کوچک دست راستش اشاره کرد، سائل نزديک آمد و انگشتر را از دست علي (عليه السلام)بيرون آورد، به اين ترتيب آن حضرت در رکوع نماز، انگشترش را به عنوان زکات (صدقه مستحبي) به فقير داد، و آيه انما وليکم الله و رسوله و الذين آمنوا الذين يقيمون الصلوة و يؤتون الزکوة و هم راکعون در ستايش امام علي (عليه السلام) نازل شد[2] .

در تاريخ آمده، اين انگشتر يکي از مشرکان بنام مروان بن طوق بوده، امام علي (عليه السلام)

[صفحه 58]

هنگامي که در جنگ، بر او پيروز شد و او را به هلاکت رسانيد انگشتر او را به عنوان غنائم جنگي از دست او بيرون آورد، و به حضور رسول خدا صلي الله عليه و آله و سلم آورد، پيامبر صلي الله عليه و آله و سلم دستور داد تا علي (عليه السلام) از ميان غنائم، آن انگشتر را براي خود بردارد.[3] .


برو اي گداي مسکين در خانه علي زن
که نگين پادشاهي دهد که از کرم، گدا را[4] .



صفحه 58.





  1. سوره مائده، آيه 55.
  2. غاية المرام، تعداد 42 حديث از طريق اهل تسنن و 19 حديث از طريق شيعه وارد شده است، در مورد اينکه آيه فوق در شأن،علي (عليه السلام) نازل شده است.
  3. وقايع الايام، ص 627.
  4. شهريار.