تغيير دادن اذان و اقامه











تغيير دادن اذان و اقامه



حضرت عي (عليه السلام) در ضمن شمارش بدعتها فرمود: يکي از بدعتهاي او (عمر) اين بود که جمله حي علي خير العمل را در اذان ترک کرد و همين بدعت را سنت قرار داد و مردم از او متابعت کردند.[1] .

لذا مطابق بعضي از روايات، عمر در عصر رسول خدا صلي الله عليه و آله و سلم همواره با آن حضرت بگو

[صفحه 382]

مگو مي کرد، که چرا نماز بهتر از جهاد است؟ پيامبر صلي الله عليه و آله و سلم به او مي فرمود: در جهاد، انسان يک بار کشته مي شود، ولي در نماز خالص با حضور قلب، چندين بار بايد جهاد کرد (و کشته شد) تا بتوان يک نماز مقبول بجا آورد.

عمر سخن رسول خدا صلي الله عليه و آله و سلم را نپذيرفت و همواره مترصد فرصت بود تا جمله حي علي خيرالعمل را که بيانگر برتري نماز بر ساير اعمال است را حذف کند، در عصر پيامبر صلي الله عليه و آله و سلم نتوانست اين کار را بکند و سرانجام بعد از رحلت آن حضرت موفق شد، حتي در اين باره اختلاف شديد شد، بنا گذاشتند که بلال حبشي اذان بگويد، بلال در ظاهر پذيرفت و اذان گفت ولي پس از اشهد ان محمدا رسول الله بر اثر فشار زياد روحي، غش کر و همان را عذر آورد، با توجه به اين که جوسازان بلال را آنچنان در محاصره گرفته بودند که اگر حي علي خيرالعمل مي گفت کشته مي شد[2] لذا جمله الصلوة خير من النوم جايگزين جمله فوق گرديد البته اين امر در ابتداي امر چنان عجيب بود که عبدالله بن عمر نيز هنگامي که اين جمله الصلوة خير من النوم را به جاي حي علي خيرالعمل در مسجد شنيد به عنوان اعتراض از مسجد خارج شد.[3] .



صفحه 382.





  1. کتاب سليم بن قيس، ص 139.
  2. اقتباس از الاوائل، ص 239.
  3. الفقه علي المذاهب الخمسه، ص 119.