تجارت و بازرگاني











تجارت و بازرگاني



در عصر خلافت عمر بن خطاب روزي جمعي از موالي (مانند اسيران ايراني و افراد غير عرب) به حضور امام علي (عليه السلام) آمدند و از سران قوم خود شکايت کردند و گفتند: رسول خدا صلي الله عليه و آله و سلم در تقسيم بيت المال، يا در مسأله ازدواج، ميان عرب و غير عرب، هيچ گونه تبعيضي قائل نبود. سلمان و صهيب در عصر رسول خدا صلي الله عليه و آله و سلم با زنان عرب ازدواج کردند ولي اکنون اعراب (سران قوم) ميان ما و خودشان تفاوت قائلند. امام علي (عليه السلام) در اين باره با سران قوم گفتگو کرد تا براي رفع تبعيض اقدام جدي کنند ولي سفارش آن حضرت اثري نبخشيد و آنها فرياد مي زدند: چنين چيزي ممکن نيست، چنين چيزي ممکن نيست. امام علي (عليه السلام) در حالي که از اين جريان خشمناک شده بود نزد شکايت کنندگان آمد و به آنها فرمود: متأسفانه سران قوم حاضر نيستند با شما روش مساوات را پيش گيرند و مانند يک مسلمان داراي حقوق، بطور مساوي با شما رفتار نمايند اکنون که چنين است:

فاتجرو بارک الله لکم فاني قد سمعت رسول الله صلي الله عليه و آله و سلم يقول: الرزق عشرة اجزاء تسعة اجزاء في التجاره و واحدة في غيرها.

يعني: برويد تجارت کنيد خداوند به شما برکت خواهد داد همانا من از رسول خدا صلي الله عليه و آله و سلم شنيدم که مي فرمود: طريق بدست آوردن معاش روزانه داراي ده شاخه است نه شاخه آن از طريق تجارت است و يک شاخه آن از راههاي ديگر است.[1] .

[صفحه 295]



صفحه 295.





  1. فروع کافي، ج 5.