پاسخ كوبنده











پاسخ کوبنده



ابن ابي الحديد از موفقيات زبير بن بکار از ابن عباس نقل کرده که مي گويد: به قصد ديدار با عمر بيرون رفتم تا اين که مي گويد عمر به من گفت: چرا براي خواستگاري به نزد پسر عمت علي نمي روي؟

ابن عباس: تو پيش از من نرفته اي؟

عمر: يکي ديگر از دخترانش را.

ابن عباس: او براي پسر برادرش مي باشد.

و آنگاه عمر گفت: اي ابن عباس! مي ترسم اگر يار تو علي خليفه شود او را عجب گرفته از راه منحرف گردد و اي کاش! که من وضع و سرنوشت شما را پس از خودم مي ديدم.

ابن عباس: ولي يار ما آن چنان که خودت نيز مي داني هيچگاه نه حکم خدا را تغيير داده، و نه تبديل نموده و نه به هنگام مصاحبتش با رسول خدا صلي الله عليه و آله او را به خشم آورده است.

ابن عباس مي گويد: در اينجا عمر کلام مرا قطع نموده گفت: و نه آنگاه که خواست دختر ابوجهل را بر فاطمه خواستگاري کند.ابن عباس به او گفت: خداي تعالي فرموده: ولم نجد له عزما؛[1] نيافتيم اين انسان اراده و تصميمي و يار ما هرگز قصد ناراحت نمودن رسول خدا صلي الله عليه و آله را نداشته وليکن افکار گوناگون براي همه کس پيش مي آيد حتي براي آگاهان در دين و درست کرداران. در اينجا عمر گفت: اي ابن عباس! کسي که مي پندارد مي تواند در درياي علم شما فرو رفته قعر آن را دريابد گماني کرده بي اساس، و از آن عاجز.[2] .









  1. سوره طه آيه 115.
  2. شرح نهج البلاغه، ابن ابي الحديد، ج 3، ص 106، ذيل خطبه لله بلاد فلان.