ابوبكر و حكم ميراث اجداد











ابوبکر و حکم ميراث اجداد



در کتاب اسد الغابه از قاسم بن محمد بن نقل کرده که دو جده (مادر مادر و مادر پدر) که هر کدام خواستار ميراث بودند نزد ابوبکر آمدند. ابوبکر 6/1 ترکه ميت را به مادر مادر داد و مادر پدر را محروم کرد. عبدالرحمن بن سهل مردي از انصار که در جنگ بدر نيز حضور داشته به ابوبکر گفت: اي خليفه! کسي را ارث دادي که اگر او مرده بود و اين ميت زنده مي بود از او ارث نمي برد، و برعکس. کسي را محروم نمودي که اگر او مرده بود و اين ميت زنده بود از او ارث مي برد. ابوبکر به خطاي خود پي برد و 6/1 را بين آنان بطور مساوي قسمت نمود.[1] .

و همين روايت را نيز شيخ طوسي (ره) درتهذيب با اختلافي در لفظ نقل نموده است.[2] .

و نيز قضيه ديگري نقل کرده که جده اي (مادر پدر) به نزد ابوبکر رفت و گفت: از پسر پسرم ارث مي خواهم، ابوبکر گفت: من آيه اي از قرآن در اين باره به خاطر ندارم، ولي از ديگران مي پرسم، و چون پرسيد، مغيره به او گفت: رسول خدا صلي الله عليه و آله جده را 6/1 داده است.

ابوبکر به مغيره گفت: جز تو کسي هم اين را از رسول خدا شنيده است؟

مغيره گفت: بله، محمد بن مسلمه. پس ابوبکر طبق گواهي آنان 6/1 ترکه را به آن زن داد. پس از گذشت مدتي مادر مادر همان ميت نزد ابوبکر رفته از او مطالبه ميراث نوه اش را نمود. ابوبکر به او گفت: آنچه که از رسول خدا صلي الله عليه و آله در اين خصوص نقل کرده اند شامل تو نمي شود و به جده پدري اختصاص دارد از اين رو حکم مسأله تو را نمي دانم. و چنانچه 6/1 را بين هر دو نفرتان قسمت کنيد، خودتان بهتر مي دانيد.[3] .









  1. اسدالغابه، ج 3، ص 299.
  2. تهذيب، ج 9، ص 314، حديث 48.
  3. تهذيب، ج 9، ص 314، حديث 48.