جلوگيري از دو دفعه قصاص











جلوگيري از دو دفعه قصاص



مردي مرد ديگري را کشت ، برادر مقتول قاتل را نزد عمر برد، عمر به وي دستور داد قاتل را بکشد، برادر مقتول قاتل را به قدري زد که يقين کرد او را کشته است.

اولياي قاتل او را برداشته به خانه بردند و چون رمقي در بدن داشت به معالجه اش پرداختند و پس از مدتي حالش خوب شد. برادر مقتول چون قاتل را ديد دوباره او را گرفت و گفت: تو قاتل برادر من هستي بايد تو را بکشم، مرد فرياد برآورد تو يک بار مرا کشته اي و حقي بر من نداري.

مجددا نزاع را به نزد عمر بردند، عمر دستور داد قاتل را بکشند، ولي نزاع ادامه يافت تا اين که به نزد حضرت امير عليه السلام رفته و از او داوري خواستند. علي عليه السلام به قاتل فرمود: شتاب مکن، و خود آن حضرت به نزد عمر رفت و به وي فرمود: حکمي که درباره آنان گفته اي صحيح نيست.

عمر گفت: پس حکمشان چيست؟

علي عليه السلام: ابتدا قاتل شکنجه هايي را که برادر مقتول بر او وارد ساخته از او قصاص مي گيرد و آنگاه برادر مقتول مي تواند او را بکشد.برادر مقتول با خود فکري کرد که در اين صورت جانش در معرض خطر است پس از کشتن او صرفنظر کرد.[1] .

و همين خبر را ابن شهر آشوب در مناقب با اندک اختلافي نقل کرده و در آخر آن مي گويد: عمر دست به دعا برداشت و گفت: سپاس خداي را، يا اباالحسن! شما خاندان رحمتيد، و آنگاه گفت: اگر علي نبود عمر هلاک مي شد.









  1. فروع کافي، ج 7، ص 360 مناقب، سروي، ج 1، ص 497. تهذيب، ج 10، ص 278، حديث 1. من لا يحضر، ج 4، ص 128، حديث 14.