معناي قامت











معناي قامت



امام صادق عليه السلام فرمود: در کتاب علي عليه السلام قامت يک نزاع و دو قامت دو ذراع است.

مؤلّف:

يعني قامتي که در روايات به عنوان آخر وقت نافله ظهر معين شده ذراع است، و دو قامتي که به عنوان آخر وقت نافله عصر آمده و دو ذراع، و مقصود قامت انسان يا دو قامت انسان نيست. و علت اين اطلاق اين است که قامت رحل پيغمبر صلي الله عليه و آله يک ذراع بوده است چنانچه شيخ در تهذيب[1] در باب اوقات نماز آن نقل کرده است و در اين باره نيز اخباري از عترت طاهرين آن حضرت عليه السلام وارد شده است: از جمله در معناي کثير.

چنانچه خطيب در تاريخ بغداد آورده که متوکل (خليفه عباسي) بيمار شده بود نذر کرد که با بهبودي از مرض مال کثيري در راه خدا انفاق کند و چون شفا يافت و خواست به نذر خود وفا کند معناي مال کثير را نمي دانست، آن را از فقهاي عامه پرسش نمود، آنان در معنايش اختلاف کردند؛ برخي مي گفتند: ده هزار درهم و بعضي مي گفتند: صد هزار درهم.

متوکل مسأله را از امام هادي عليه السلام سوال کرد، آن حضرت فرمود: مال کثير هشتاد و سه است به دليل آيه قرآن: ولقد نصرکم الله في مواطن کثيره؛ خداوند شما را در جاهاي بسياري ياري کرده است و آنها هشتاد و سه مورد بوده اند.[2] .

و از جمله در معناي قليل چنانچه صدوق (ره) در معاني الاخبار از امام باقر عليه السلام درباره قول خداي تعالي: و ما آمن معه الا قليل؛ ايمان نياورد با او (حضرت نوح) مگر عده قليلي نقل کرده که فرمود: آنان هشت نفر بوده اند.[3] .

و نيز امام صادق عليه السلام درباره کسي که چنين نذر کرده:انا اهدي هذا الطعام فرمود: چيزي بر او نيست؛ زيرا کلمه هدي اصطلاح خاصي است در مورد قرباني کردن شتر.[4] .

و درباره کسي که به عنوان هدي[5] نذر کرده فرمود: بايد شتري را تقليد و اشعار نموده[6] آن را به عرفات برد و در مني نحر نمايد. و کسي که نذر کرده جزوري[7] قرباني کند، فرمود: هر جا بخواهد آن را نحر مي کند.[8] .









  1. تهذيب ج 2، ص 23، حديث 64.
  2. فروع کافي، ج 7، ص 463، حديث 21.
  3. معاني الاخبار، ص 151.
  4. فروع کافي، ج 7، ص 455، حديث 3.
  5. شتر يا گوسفند که در مکه قرباني کنند.
  6. يعني يک نعل خود را به گردن او آويزان نموده و قسمت راست کوهانش را شکافته از خون آن به صورتش بمالد.
  7. شتر.
  8. فروع کافي، ج 7، ص 457، حديث 13.