راي و تدبير وي












راي و تدبير وي



رأي و تدبير علي (ع) از همه کس محکمتر و درست تر بوده است. اوست که «وقتي عمر بن الخطاب» خواست با سپاه اسلام شخصاً به جنگ روم و ايران برود، با آن حضرت مشورت نمود و عمل به رأي او کرد[1] و هم علي (ع) بود که عثمان (خليفه سوم) را به اموري راهنمايي نمود که صلاح وي در آن بود، و اگر مي پذيرفت به آن سرنوشت دچار نمي گرديد.

علت اينکه دشمنان آن حضرت مي گويند: وي رأي و تدبير نداشت اين است که علي (ع) مقيد به رعايت تعاليم اسلام بود، و نمي توانست با آن مخالفت ورزد و به آنچه دين حرام کرده است عمل نمايد. خود آن حضرت فرمود: اگر دين و پرهيز کاري نبود من از تمام عرب زيرکتر بودم. لولا الدين والتقي لکنت أدهي العرب.

ساير خلفا به مقتضاي صلاحديد و رأي و تدبير خود عمل مي کردند؛ خواه مطابق شريعت اسلام باشد، يا نباشد. شکي نيست کسي که بر وفق اجتهاد و رأي خود عمل

[صفحه 21]

مي کند و ضوابط و قيودي که او را از کار مخالف اجتهادش باز مي دارد، ناديده مي گيرد، امور دنيايش روبراه و منظم مي گردد و هر کس بر خلاف اين معني رفتار کند، کارش مختل و پراکنده مي شود.


صفحه 21.








  1. حضرت به عمر فرمود: براي فتح بيت المقدس و پايان کار روم بهتر است خود به فلسطين برود، و در جنگ ايران (نهاوند) فرمود صلاح نيست وي که مردم او را سر کرده عرب و خليفه مي دانند از مرکز خارج شود. عمر نيز همين کار را کرد و نتيجه ي مطلوب هم گرفت.