سخن خدا و پيامبر و مرا قبل از مرگ بشنويد و اطاعت كنيد















سخن خدا و پيامبر و مرا قبل از مرگ بشنويد و اطاعت کنيد



مورد ديگر نصيحت و موعظه در خطبه ي بيستم[1] است. حضرت مي فرمايند: فانکم لو عايتتم ما قد عاين من مات منکم لجزعتم و وهلتم، يعني اي مردم اگر شما با چشم خود مي ديديد آنچه را که مردگان مي بينند حتما ناله و زاري مي کرديد و مي ترسيديد. و سمعتم و اطعتم و سخن خدا و پيامبر و مرا مي شنيديد و اطاعت مي کرديد. و لکن محجوب عنکم ما قد عاينوا، اما آنچه را که مردگان با چشم مي بينند از نظر شما پنهان است بين شما و آنچه مردگان مي بينند پرده اي است که مانع ديد شماست. البته چنين نيست که هميشه اين پرده و مانع وجود داشته باشد و قريب ما يطرح الحجاب و به زودي اين پرده برداشته مي شود. شما هم مي رويد و جاي آنها را مي بينيد و افسوس مي خوريد که چرا کار نيک انجام نداديد. ممکن است کسي بپرسد اکنون که چنين نيست و آنچه را که آنها مي بينند، ما نمي بينيم حضرت امير (ع) جواب اين شخص را هم داده اند. مي فرمايند: و لقد بصرتم ان ابصرتم يعني در همين دنيا اگر چشم خود را باز کنيد شما را بينا کرده اند و اسمعتم ان سمعتم و اگر گوش کنيد شما را شنوا ساخته اند.

همه چيز دنيا موعظه است اگر چشم و گوش خود را باز کند. زندانش موعظه است بيمارستانش پند است تيمارستانش نصيحت است و از همه بالاتر کساني که چندين سال بر مردم ايران حکومت کردند و داراي قدرت افسانه اي بودند و ابرقدرتها و قدرتها از آنان پشتيباني کردند اکنون به بدبختي افتاده اند يک متر مربع در اين کره ي پهناور جا ندارند که آسايش و آرامش داشته باشند چون با امام ما چنين کردند در عراق او را محدود کردند و سپس به کويت راهش ندادند و به خيال خود کاري کردند که اين مرد الهي جايي نداشته باشند خداوند هم

[صفحه 15]

اين عزت را به ايشان داد و اين ذلت را به اينها چشانيد، و بالاخره فرعون ايران را در کنار فرعون مصر جاي داد تا براي بقيه ي فراعنه ي اين فرمان درس عبرت باشد. و هديتم انا هديتم اگر هدايت پذير بوديد شما را هدايت کرده اند.بحق اقول لکم لقد جاهرتکم العبر مي فرمايد به شما حقيقت را مي گويم. سخن من از روي حق است که عبرتها آشکارا پيش شما آمد. طوري نبود که بگوييد ما نفهميديم يعني بهانه اي نداشتيد و همه چيز دنيا عبرت بود.


محتسب گرم است بازار مکافات عمل
مرد اگر بينا بود هر روز روز محشر است


کساني که کار نيک مي کنند بالاخره عاقبت نيک آن را مي بينند البته ممکن است گاهي تاخير بيفتد ولي بالاخره نيکبختي دنبال صاحبش مي رود. و همچنين عاقبت شر و شقاوت و بدبختي به دنبال ستمکار و گهنکار مي رود. و همچنين عاقبت شر و شقاوت و بدبختي به دنبال ستمکار و گنهکار مي دود و زجرتم بما فيه مزدجر از کارهاي ناپسند منع شددي و شما را از آنها باز داشتند بنابراين راه و بيراهه، هر دو روشن و واضح بود و شما خودتان با پاي خودتان يکي را انتخاب کرديد.


صفحه 15.








  1. خطبه ي بيستم: (در شرح عبده، ج 1، ص 64. در شرح صبحي صالح، ص 62 و در شرح فيض، ص 70).