وفاي به پيمان











وفاي به پيمان



644. امام علي عليه السلام: اي مردم! به درستي که وفا، همزاد راستي است، و هيچ سپري بازدارنده تر از آن نمي شناسم. آن که از چگونگي رستاخيزْ آگاه شود، دغلکاري نکند. در زمانه اي به سر مي بريم که بسياري از مردمان، دغلکاري را خردمندي دانسته اند و نادانان، آنها را چاره انديش خوانند.

645. امام علي عليه السلام: برترين [خصلت] مسلماني، وفا به پيمان هاست.

646. امام علي عليه السلام- در عهدنامه اش به مالک اشتر-: اگر با دشمنت پيماني بستي يا به او امان دادي، به عهد خويش وفا کن و آنچه بر ذمّه داري، ادا نما، و خود را چون سپري، برابرِ پيمانت قرار ده؛ چرا که مردم، بر هيچ چيز از واجب هاي خدا، همچون بزرگ شمردن وفاي به عهد، سختْ هم داستان نباشند، با هواهايي گونه گون و رأي هاي مخالف يکديگر که دارند؛ و مشرکان نيز جدا از مسلمانان، وفاي به عهد را لازم مي شمردند، بدان جهت که زيانِ فرجام ناگوار پيمان شکني را به دوش کشيدند. پس در آنچه به عهده گرفته اي، خيانت مکن و پيماني را که بسته اي، مشکن، و دشمنت را مفريب که جز نادانِ بدبخت، بر خدا جرئت نورزد، و خداوند، پيمان و ذمّه ي خود را اماني قرار داده و از روي رحمت خويش آن را ميان بندگان، همگاني کرده است و آن را چون حريمي استوار ساخته، تا در سايه اش بيارامند و بدان پناه بَرَند. پس در پيمان، خيانت، فريب و مکر، راه ندارد.

و پيماني مبند که آن را بتواني تأويل و توجيه کني، و پس از استواري عهد و پيمان، براي بر هم زدن، به فحواي سخن، تکيه مکن؛ و مبادا سختي پيماني که بر عهده ات افتاده، تو را وادارد که به ناحق، آن را بر هم زني؛ چرا که شکيبايي در کار دشواري که اميد به گشايش داري و پايان نيکويش را انتظار مي کشي، بهتر است از پيمان شکني اي که از پيامدهايش هراس داري؛ و [بپرهيز] از اين که خداوند، تو را بازخواست کند و در دنيا و آخرت نتواني درخواست بخشش کني.

[صفحه 659]


صفحه 659.