ديگران را با خود سنجيدن











ديگران را با خود سنجيدن



620. امام علي عليه السلام- در سفارش او به فرزندش حسن عليه السلام-:چه سخن حکيمانه اي جامع تر از اين که دوست بداري براي مردم، آنچه را براي خود دوست مي داري، و مپسندي براي آنان، آنچه را براي خود نمي پسندي.

621. امام علي عليه السلام: از وظايف زمامدار است که براي شهروندان، برگزيند آنچه را براي خود برمي گزيند.

622. امام علي عليه السلام- در نامه اش به محمد بن ابي بکر-: دوست بدار براي عموم شهروندانت، آنچه را براي خود و خاندان خويش دوست مي داري، و ناپسند بدار براي آنان، آنچه را براي خود و خاندان خويش ناپسند مي شماري.

[صفحه 651]

623. امام علي عليه السلام- در سفارش وي به فرزندش حسن عليه السلام-: نفْس خود را ترازويي ميان خويش و ديگران قرار ده. پس دوست بدار براي ديگران، آنچه را براي خود دوست مي داري، و ناپسند بدار برايشان، آنچه را براي خويش ناپسند مي داري، و ستم مکن، چنان که دوست نداري به تو ستم شود، و نيکي کن، همان گونه که دوست داري به ديگران نيکي شود. زشت شمار از خود، آنچه را از ديگران زشت مي شماري و خشنود باش از مردم، بدانچه مايلي به آن، آنان از تو خشنود باشند.

624. امام علي عليه السلام- از سفارش وي به فرزندش محمد بن حنفيه-: فرزندم!به تمام مردم نيکي کن، چنان که دوست داري به تو نيکي شود، و براي آنان، خوش بخواه آنچه براي خويش خوش مي داري، و زشت شمار از خود، آنچه را از ديگران زشت مي شماري، و با تمام مردم، خُلق و خويت را نيک گردان، تا وقتي از آنان دور شدي، به سويت پَر کِشند و هنگامي که مُردي، بر تو بگريند و بگويند: «ما از خداييم و به سوي او باز مي گرديم» و از کساني مباش که هنگام مرگش گفته شود: «سپاسْ خداي را که پرورنده ي جهانيان است!».

625. امام علي عليه السلام: عادلانه ترين رفتار و روش، آن است که با مردم، چنان معامله کني که دوست مي داري با تو معامله کنند.

626. امام علي عليه السلام- در حکمت هاي منسوب به ايشان-: با مردم، هر گونه مي خواهي رفتار کن. آنان نيز با تو چنان کنند.

[صفحه 652]


صفحه 651، 652.