به صلاح آوردن دشمنان











به صلاح آوردن دشمنان



411. امام علي عليه السلام: آن که دشمنش را به صلاح کشانَد، بر جمعيت خودْ افزوده است.

412. امام علي عليه السلام: آن که مخالفان را به صلاح آورد، به مقصود رسد. 413. امام علي عليه السلام: کمال دورانديشي، به صلاح کشاندن مخالفان و مدارا با دشمنان است.

414. امام علي عليه السلام: به صلاح آوردن دشمنان با سخن نيک و رفتار زيبا،آسان تر است از رو در رو شدن با آنان و پيکار با آنان با درد و رنجِ نبرد. 415. امام علي عليه السلام: نيکي به بدکاران، دشمن را به صلاح کشانَد.

416. امام علي عليه السلام: حکيمان، در روزگاران گذشته مي گفتند: شايسته است که رفت و آمد بر درِ خانه ي ديگران، براي ده انگيزه باشد: اوّلين آن، بر در خانه ي خدا براي انجام مناسک و اهتمام به حقّ الهي و اداي واجبات او؛ نُهمي، بر در خانه ي دشمنان، که با مدارا، غائله ي آنان فروکش کند و با نرمي و لطف و ديد و بازديد، دشمني آنان برطرف شود.

417. امام علي عليه السلام: خودداري از آزار [ديگران]، دل هاي دشمنان را به صلاح کشاند.

418. امام علي عليه السلام: با دشمنت مصافحه کن، گرچه ناخوش دارد؛ چرا که آن، از چيزهايي است که خداوند - عزّوجلّ- بندگانش را بدان فرمان داده است، [آن جا که] مي فرمايد: «بدي را به آنچه بهتر است، دفع کن. آن گاه کسي که ميان تو و ميان او دشمن است، گويي دوستي يکدل مي گردد؛ و اين [خصلت] را جز کساني که شکيبا بوده اند، نمي يابند، و آن را جز صاحب بهره اي بزرگ، نخواهد يافت».

419. امام علي عليه السلام- در حکمت هاي منسوب به ايشان-: اگر دشمنت با تو به تظاهر، اظهار دوستي و يک رنگي کند، آن را با دوستي گرم بپذير؛ چرا که اگر اين را ادامه دهد و بدان خو گيرد، دوستي اش خالص گردد.

[صفحه 538]


صفحه 538.