سخني با خواننده











سخني با خواننده



سياست نامه، کارآمدترين بخش موسوعة الإمام عليّ بن أبي طالب عليه السلام، براي کشورداري و ارجمندترين سرمايه براي ساماندهي تمدّن اصيل اسلامي در جامعه امروز بشر است.

سياست نامه ي امام علي عليه السلام، در واقع، سياست نامه ي حاکميت ارزش هاي انساني است. از اين رو، نه تنها براي جهان اسلام و سياستمداران اسلامي، بلکه براي همه ي کساني که از حاکميت زور و زر و تزوير با نام هاي گوناگونْ رنج مي برند و تشنه ي حکومت ارزش ها (و در رأس آنها: عدالت) هستند، بسي مفيد و آموزنده است و به همين دليل، اين بخش از موسوعه، پيش از بخش هاي ديگر، ترجمه شد و به صورت مستقل در اختيار علاقه مندان قرار گرفت.

پيش از مطالعه ي اين کتاب، توجّه خوانندگان گرامي را به چند نکته جلب مي کنم: 1. سياست نامه، برگردان کامل متنِ جلد چهارم موسوعة الامام علي عليه السلام به فارسي است که براي استفاده ي بيشتر علاقه مندان به متون حديثي و تاريخي، متن عربي کتاب، در کنار ترجمه ي فارسي قرار گرفته است.

[صفحه 20]

2. درآمد سياست نامه، مشروح تر از درآمد جلد چهارم موسوعه است و افزون بر نکات جديد، شامل تحليلي در زمينه ي تبيين علل تنها ماندن امام علي عليه السلام در اواخر حکومت و دلايل عدم تداوم حکومت علوي با توجه به سياست هاي کارآمد آن حضرت است.[1] .

3. آنچه در درآمدِ سياست نامه آمده، جمع بندي سياست هاي علوي است و براي آشنايي کامل با سياست هاي امام علي عليه السلام در زمينه هاي گوناگون، مراجعه به متن کتاب، به ترتيب عناوين سياست ها، ضروري است.

4. نشاني هاي پاورقيِ «درآمد»، تنها بخشي از منابع مورد استناد در سياست نامه است. براي آشنايي با ساير منابع، مراجعه به متن کتاب، لازم است.

5. همچنين در ارجاعات، هر جا به «بخشْ» نشاني داده شده است، مقصود، بخش هاي موسوعة الامام علي عليه السلام است.

در پايان، از همه ي همکاران ارجمند و دست اندرکاران تأليف موسوعة الامام علي بن أبي طالب عليه السلام، بويژه از دو فاضل گران قدر، آقايان سيدمحمدکاظم طباطبايي و سيدمحمود طباطبايي نژاد و نيز از استاد ارجمند آقاي محمدعلي مهدوي راد- که ساماندهي تحليل هاي آن را پذيرفتند- و همچنين استاد بزرگوار، آقاي مهدي مهريزي، رئيس مرکز تحقيقات دار الحديث که کار ترجمه ي متن سياست نامه را بر عهده داشته اند، صميمانه سپاسگزارم و براي همگي از خداوند منّان، پاداشي در خور فضل او و کرامت مولاي متّقيان، مسئلت دارم.

ربّنا تقبّل منّا إنّک أنت السّميع العليم.

محمد محمدي ري شهري

2 بهمن 1379

26 شوّال 1421

[صفحه 23]


صفحه 20، 23.








  1. اين تحليل، از جلد هفتم موسوعه به «درآمد» افزوده شده است.