كيفر كارگزاران خيانت پيشه











کيفر کارگزاران خيانت پيشه



137. امام علي عليه السلام- هنگامي که ابن هَرمَه، مأمور بازار اهواز، خيانتش را تکرار کرد، ايشان به رفاعه نوشت-: هنگامي که نامه ام را خواندي ابن هرمه را از بازار، برکنار کن و او را به خاطر [حقوق] مردم، بازداشت کن و سپس زنداني نما و خبر آن را اعلان عمومي کن و به کارگزارانت بنويس و نظرم را به آنان ابلاغ نما. درباره ي ابن هرمه، غفلت يا زياده روي نکني که نزد خداوند، هلاک شوي و من هم به بدترين شيوه برکنارت خواهم کرد. از اين کار، تو را به خدا پناه مي دهم.

هنگامي که جمعه شد، او را از زندان بيرون آر و سي و پنج تازيانه بر او بزن و در بازارها بچرخان. اگر کسي از او شکايت کرد و شاهد آورد، او را سوگند ده و از کسب ابن هرمه پرداخت نما. او را به سبب رباخواري، زشتي و دشنام دادن، به زندان بينداز، با طنابي پاهايش را ببند و وقت نماز او را بيرون آور. اگر کسي برايش غذا، آشاميدني، لباس و زير اندازي آورد، مانع مشو. مگذار کسي بر او وارد شود که به او خصومت تلقين کند يا به آزادي اميدوارش سازد. اگر برايت روشن شد که کسي مطلبي را به او القا کرده که بر مسلمانان زيان رساند، او را با تازيانه تأديب نما و زنداني کن تا توبه نمايد.

شب ها زندانيان را براي هواخوري به حيات زندان بياور، جز ابن هرمه را، مگر آن که ترس از بيمار شدنش باشد که او را نيز شب ها آزاد بگذار. اگر در او طاقت و توان ديدي، پس از سي روز، تازيانه ي ديگر بر او بزن. براي من گزارش بازار را بنويس و اين که چه کسي را پس از آن خائن برگزيدي. حقوق ابن هرمه ي خائن را هم قطع کن.

138. امام علي عليه السلام- از عهدنامه اش به مالک اشتر در مراقبت از کارگزاران-: اگر يکي از آنان دست به خيانتي زد و گزارش بازرسان تو بر آن خيانت، هم داستان بود، بدين گواه بسنده کن و کيفر او را با تنبيه بدني بدو برسان و آنچه به دست آورده، بستان. سپس او را خوار بدار و خيانت کار شمار و طوق بدنامي در گردنش بياويز.

[صفحه 320]


صفحه 320.