پايان مراسم غدير











پايان مراسم غدير[1]



.

بدين ترتيب پس از سه روز، مراسم غدير پايان پذيرفت و آن روزها به عنوان

[صفحه 66]

«ايام الولاية» در ذهنها نقش بست، وگروهها وقبائل عرب، هر يک با دنيايي از معارف اسلام، پس از وداع با پيامبرشان و معرفت کامل به جانشينِ او، راهيِ شهر و ديار خود شدند. اهل مکه و يمن به سمت جنوب از راهي که آمده بودند بازگشتند و قبايل مختلف در مسير راه به منطقه ي سکونت خود رفتند. پيامبر صلي اللَّه عليه و آله نيز عازم مدينه گرديدند در حالي که کاروان بعثت را به سر منزل مقصود رسانده بودند.

خبر واقعه ي «غدير» در شهرها منتشر شد و به سرعت شايع گرديد و به گوش همگان رسيد، و بدون شک توسط مسافران و ساربانان و بازرگانان تا اقصي نقاط عالم آن روز يعني ايران و روم و چين پخش شد و غير مسلمانان هم از آن با اطلاع شدند.

در بُعد ديگر، پادشاهان ممالک که با قدرت نوپاي اسلام مخالف بودند و چه بسا چشم طمع به ايام بعد از رحلت پيامبر صلي اللَّه عليه و آله دوخته بودند، با شنيدن خبر تعيين جانشيني چون اميرالمؤمنين عليه السلام نقشه هاي خود را نقش بر آب ديدند. بدين وسيله جامعه ي اسلامي بار ديگر قدرت خود را به نمايش گذاشت، و از حملات احتمالي بيگانه مصون ماند، و بدين گونه بود که خداوند حجتش را بر مردم تمام کرد؛ چنان که اميرالمؤمنين عليه السلام مي فرمايد:

«ما عَلِمْتُ اَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صلي اللَّه عليه و آله تَرَکَ يَوْمَ الْغَديرِ لِاَحَدٍ حُجَّةً وَ لا لِقائِلٍ مَقالاً»:[2] .

«....پيامبر صلي اللَّه عليه و آله در روز غدير براي احدي عذري، و براي کسي سخني باقي نگذاشت».

از اينجاست که عمق کلام خداوند تبارک و تعالي را مي توان دريافت که مي فرمايد:

«لَو اجْتَمَعَ النَّاسُ کُلُّهُمْ عَلي وِلايَةِ عَلِيٍّ ما خَلَقْتُ النَّارَ»:[3] .

«اگر همه ي مردم بر ولايت علي متفق بودند آتش جهنم را خلق نمي کردم».

[صفحه 67]



صفحه 66، 67.





  1. بحارالأنوار: ج 37 ص 136، ج 39 ص 336، ج 41 ص 228. عوالم: ج 3:15 ص 68. کشف المهم: ص 109. بصائر الدرجات: ص 201.
  2. اثبات الهداة: ج 2 ص 115 ح 476.
  3. بحارالانوار: ج 39 ص 247.