اتمام حجت حذيفة بن يمان با غدير











اتمام حجت حذيفة بن يمان با غدير



1. حذيفه از حاضران در غدير و از معدود کساني بود که توانست متن کامل و مفصل خطبه ي غدير را حفظ کند و براي غير حاضران در آنجا برساند.[1] .

2. در موردي حذيفه داستان غدير را چنين نقل مي کند: به خدا قسم در غدير خم من مقابل پيامبر صلي اللَّه عليه و آله نشسته بودم و مهاجران و انصار در آن مجلس بودند. پيامبر صلي اللَّه عليه و آله اميرالمؤمنين عليه السلام را فراخواند و دستور داد تا سمت راست او بايستد. سپس فرمود: «مَنْ کُنْتُ مَوْلاهُ فَعَلِيٌّ مَوْلاهُ...».[2] .

[صفحه 285]

3. حذيفه پس از قتل عثمان و خلافت ظاهري اميرالمؤمنين عليه السلام در شهر مدائن امير بود. او براي بيعت گرفتن از مردم براي اميرالمؤمنين عليه السلام برفراز منبر رفت و در خطابه اي گفت: «اکنون اميرالمؤمنين حقيقي و سزاوار به اين نام صاحب اختيار شما شده است»! يک جوان ايراني بنام مسلم پس از مراسم بيعت نزد حذيفه آمد و پرسيد: اين که گفتي «اميرالمؤمنين حقيقي»، تعرض و اشاره به خلفاي قبل از او بود. اگر سه خليفه ي قبل حقيقي نبودند مطلب را برايمان روشن کن!

حذيفه در پاسخ او مطالب مفصلي از تاريخ اسلام بيان کرد تا به ماجراي غدير رسيد و آن را با تفصيل کامل بيان کرد که در هيچ روايتي بدان تفصيل بيان نشده است. او قسمت اصلي غدير را چنين بيان کرد: پيامبر صلي اللَّه عليه و آله در غدير خم ولايت علي عليه السلام را با صداي بلند اعلام کرد، و اطاعت او را بر مردم واجب کرد... و فرمود: «مَنْ کُنْتُ مَوْلاهُ فَعَلِيٌّ مَوْلاهُ...». سپس دستور داد همه ي مردم با او بيعت کنند، و همه بيعت کردند.[3] .



صفحه 285.





  1. بحارالانوار: ج 37 ص 127 و 131.
  2. بحارالانوار: ج 37 ص 193 و 194.
  3. بحارالانوار: ج 28 ص 98. اثبات الهداة: ج 2 ص 159 ح 710.