اتمام حجت امام صادق با غدير











اتمام حجت امام صادق با غدير



1. امام صادق عليه السلام فرمود: مردم درباره ي غدير خود را به غفلت زدند.[1] .

2. آن حضرت پس از نقل واقعه ي غدير اين آيه را خواندند که «يعرفون نعمة اللَّه ثم ينکرونها» يعني «نعمت خدا را مي شناسند و سپس آن را انکار مي کنند»، و فرمودند: در روز غدير آن را مي شناسند و در روز سقيفه آن را انکار مي کنند.[2] .

3. امام صادق عليه السلام با تعجب از محنت اميرالمؤمنين عليه السلام فرمودند: در روز غدير حضرت آن همه شاهد داشت ولي نتوانست حق خود را بگيرد در حالي که مردم با دو شاهد حق خود را مي گيرند!![3] .

4. امام صادق عليه السلام درباره ي ثبات قدم بر سر غدير فرمودند: «پيامبر صلي اللَّه عليه و آله براي اميرالمؤمنين عليه السلام در غدير خم پيمان گرفت و به ولايت او اقرار کردند. خوشا به حال آنان که بر ولايت او ثابت قدم ماندند و واي بر کساني که آن را شکستند.»[4] .

5. امام صادق عليه السلام در بيان استناد غدير به قرآن مي فرمايد: خداوند عزوجل مي فرمايد: «يا أَيُّهَا الرَّسُولُ بَلِّغْ ما أُنْزِلَ إِلَيْکَ مِنْ رَبِّکَ...» و از همين جاست قول پيامبر صلي اللَّه عليه و آله که به علي عليه السلام فرمود: «مَنْ کُنْتُ مَوْلاهُ فَعَلِيٌّ مَوْلاهُ...».[5] .

6. آن حضرت در بيان اينکه غدير آخرين رسالت پيامبر صلي اللَّه عليه و آله بوده فرمود: خداوند در قرآن به پيامبرش فرمود: «فَاِذا فَرَغْتَ فَانْصَبْ وَ اِلي رَبِّکَ فَارْغَب»، يعني: «آنگاه

[صفحه 278]

که از رسالت فراغت يافتي عَلَم و نشانه ي خود را نصب کن و وصي خود را معرفي کن و فضيلت او را بيان کن...». پيامبر صلي اللَّه عليه و آله هم در بازگشت از حجة الوداع ندا داد تا مردم جمع شوند و فرمود: «مَنْ کُنْتُ مَوْلاهُ فَعَلِيٌّ مَوْلاهُ...».[6] .

7. امام صادق عليه السلام درباره ي کفر ابوبکر و عمر و عثمان فرمودند: آنگاه که ولايت بر آنان عرضه شد و پيامبر صلي اللَّه عليه و آله فرمود: «مَنْ کُنْتُ مَوْلاهُ فَعَلِيٌّ مَوْلاهُ» به آن کافر شدند. بعد (در ظاهر اقرار کردند) ولي آنگاه که پيامبر صلي اللَّه عليه و آله از دنيا رفت کافر شدند... سپس کفر خود را بالاتر بردند و از آنان که با علي عليه السلام بيعت کرده بودند براي خود بيعت گرفتند. اينان کساني بودند که هيچ ايماني برايشان نمانده بود.[7] .

8. امام صادق عليه السلام در سفري که از مدينه به مکه مي رفتند، در بين راه به مسجد غدير رسيدند. در آنجا نگاهي به سمت چپ مسجد نموده فرمودند: آنجا جاي پاي پيامبر صلي اللَّه عليه و آله است آنگاه که فرمود: «مَنْ کُنْتُ مَوْلاهُ فَعَلِيٌّ مَوْلاهُ...».[8] .

9. امام صادق عليه السلام فرمود: روز غدير خم روزي است که اميرالمؤمنين عليه السلام براي مردم معرفي و منصوب شد. پيامبر صلي اللَّه عليه و آله براي او پيمان ولايت را بر گردن مردان و زنان قرار داد.[9] .

10. امام صادق عليه السلام عظمت غدير را چنين ياد کردند: «روز غدير روز مهمي است که خداوند حرمت آن را بر مؤمنان عظيم قرار داده و دين را در آن کامل نموده و نعمت را بر آنان تمام کرده، و آن عهد و پيماني که از ايشان (در عالم ذر) گرفته بود تجديد نموده است.»[10] .

[صفحه 279]

11. امام صادق عليه السلام درباره ي انتشار فوري خبر غدير در شهرهاي آن زمان مي فرمايد: وقتي پيامبر صلي اللَّه عليه و آله در روز غدير خم علي عليه السلام را منصوب کرد و فرمود: «مَنْ کُنْتُ مَوْلاهُ فَعَلِيٌّ مَوْلاهُ»، اين خبر در شهرها منتشر شد. پيامبر صلي اللَّه عليه و آله درباره ي آن فرمود: «قسم به خدايي که جز او خدايي نيست، اين مسئله از سوي خداست».[11] .

12. از امام صادق عليه السلام پرسيدند: مقصود پيامبر صلي اللَّه عليه و آله از «مَنْ کُنْتُ مَوْلاهُ فَعَلِيٌّ مَوْلاهُ» چيست؟ حضرت حديثي از پيامبر صلي اللَّه عليه و آله نقل کردند که فرمود: «... هر کس من صاحب اختيار اويم و نسبت به او از خودش صاحب اختيارترم علي بن ابي طالب صاحب اختيار اوست و نسبت به او از خودش صاحب اختيارتر است و در برابر او برايش امري نيست.»[12] .



صفحه 278، 279.





  1. اثبات الهداة: ج 1 ص 526 ح 285.
  2. اثبات الهداة: ج 2 ص 164 ح 736.
  3. بحارالانوار: ج 37 ص 140 ح 33.
  4. بحارالانوار: ج 37 ص 108.
  5. بحارالانوار: ج 23 ص 103.
  6. اثبات الهداة: ج 2 ص 4 ح 7.
  7. اثبات الهداة: ج 2 ص 7 ح 18.
  8. اثبات الهداة: ج 2 ص 16 ح 67، ص 21 ح 87.
  9. اثبات الهداة: ج 2 ص 78 ح 327.
  10. اثبات الهداة: ج 2 ص 91.
  11. اثبات الهداة: ج 2 ص 122 ح 505.
  12. اثبات الهداة: ج 2 ص 126 ح 535.