اتمام حجت امام باقر با غدير











اتمام حجت امام باقر با غدير



1. امام باقر عليه السلام در شرايط زماني خاصي که مقارن با انقراض بني اميه بود، داستان مفصل واقعه ي غدير را با متن کامل خطبه ي مفصل غدير بيان فرمودند که سند و پشتوانه اي محکم و تأييد شده توسط مقام عصمت براي اين خطابه ي تاريخي شد.[1] .

2. يک نفر از اهل بصره به امام باقر عليه السلام عرض کرد: حسن بصري آيه ي «يا أَيُّهَا الرَّسُولُ بَلِّغْ...» را مي خواند و مي گويد درباره ي مردي نازل شده و نام او را نمي گويد. حضرت فرمود: او را چه شده...؟! اگر مي خواست خبر مي داد درباره ي چه کسي نازل شده! جبرئيل بر پيامبر صلي اللَّه عليه و آله نازل شد و عرض کرد: خداوند به شما امر مي کند امتت را راهنمايي کني که وليشان کيست، و اين آيه را نازل کرد. پيامبر صلي اللَّه عليه و آله هم قيام کرد و دست علي بن ابي طالب عليه السلام را گرفت و بلند کرد و فرمود: «مَنْ کُنْتُ مَوْلاهُ فَعَلِيٌّ مَوْلاهُ».[2] .

3. ابوبصير به امام باقر عليه السلام عرض کرد: مردم مي گويند: چرا خداوند نام علي و اهل بيتش عليهم السلام را در قرآن صريحاً نياورده است؟ حضرت فرمود: خدا نماز را نازل کرده و عدد رکعات آن را پيامبر صلي اللَّه عليه و آله بيان فرموده و همچنين است زکات و حج. و آيه ي «اَطيعُوا اللَّهَ وَ اَطيعُوا الرَّسُولَ وَ اُولِي الْاَمْرِ مِنْکُمْ» را نازل کرده که درباره ي علي و

[صفحه 276]

حسن و حسين عليهم السلام است، و در بيان کلمه ي «اولوا الامر» پيامبر صلي اللَّه عليه و آله درباره ي علي عليه السلام فرموده: «مَنْ کُنْتُ مَوْلاهُ فَعَلِيٌّ مَوْلاهُ»... اگر آن حضرت سکوت مي کردو اهل آيه ي اولوا الامر را معرفي نمي کرد آل عباس و آل عقيل و ديگران آن را ادعا مي کردند. وقتي پيامبر صلي اللَّه عليه و آله از دنيا رفت علي عليه السلام صاحب اختيار مردم بود... چون آن حضرت ولايت او را به مردم ابلاغ فرموده و او را منصوب نموده بود.[3] .

4. ابان بن تغلب از امام باقر عليه السلام پرسيد: معناي کلام پيامبر صلي اللَّه عليه و آله چيست که فرمود: «مَنْ کُنْتُ مَوْلاهُ فَعَلِيٌّ مَوْلاهُ»؟ حضرت فرمود: آيا مثل اين مطلب هم جاي سؤال دارد؟! به آنان فهمانيد که جانشين او خواهد بود.[4] .

5. امام باقر عليه السلام با تعجب از انکار امت نسبت به حقيقت غدير فرمودند: «اين امت انکار کردند پيماني را که پيامبر صلي اللَّه عليه و آله از ايشان براي علي بن ابي طالب عليه السلام گرفت در روزي که او را براي مردم منصوب فرمود و آنان را در زمان حياتش به ولايت و اطاعت او فرا خواند و آنان را بر اين مطلب شاهد گرفت.»[5] .

6. امام باقر عليه السلام در بيان حد ولايت و برائت با استناد به حديث غدير فرمودند: اين امت وقتي به علي بن ابي طالب عليه السلام مي رسند مي گويند: دوستانش را دوست داريم ولي از دشمنانش بيزاري نمي جوييم، بلکه آنان را هم دوست داريم! چگونه چنين ادعايي صحيح است در حالي که پيامبر صلي اللَّه عليه و آله مي فرمايد: «اللهم و ال من والاه و عاد من عاداه...»، ولي مي بيني که با دشمنان او دشمني نمي کنند و خوار کنندگان او را خوار نمي کنند. اين انصاف نيست!![6] .

[صفحه 277]



صفحه 276، 277.





  1. انوار: ج 37 ص 201 ح 86.
  2. بحارالانوار: ج 37 ص 140 ح 34.
  3. بحارالانوار: ج 35 ص 311.
  4. اثبات الهداة: ج 2 ص 34 ح 140.
  5. اثبات الهداة: ج 2 ص 134 ح 584.
  6. بحارالانوار: ج 21 ص 339.