امام، جوابگوي نيازهاي علمي بشر











امام، جوابگوي نيازهاي علمي بشر



بزرگترين احتياجِ جامعه و حل کننده ي بسياري از مشکلات، و آنچه که هيچ جامعه اي نمي تواند از آن بي نياز باشد «علم» است. خداي تعالي براي آينده ي مسلمين بالاترين فرض ممکن در کيفيت بر آوردنِ اين نياز را به مردم ارزاني داشته است.

تمامِ علوم را- از هر رشته اي و در هر موضوعي بلا استثناء، چه علومي که نتيجه اش به دنياي مردم برمي گردد و چه علومي که ثمره اش به دين و آخرت مربوط مي شود- همه را به پيامبرش آموخته و به او سپرده است. بعد از پيامبر صلي اللَّه عليه و آله، جميع آن علوم به علي بن ابي طالب عليه السلام منتقل شده است. بعد از اميرالمؤمنين عليه السلام به امام بعد از او منتقل شده، و اين درياي بي پايان علم به امامان عليهم السلام- يکي پس از ديگري- منتقل شده، تا کنون که نزد قائم آل محمد حضرت صاحب العصر و الزمان سلام اللَّه عليه و عجل اللَّه فرجه است.

در خطبه ي غدير، گذشته از علم حلال و حرام و تفسير قرآن که خصوصاً ذکر شده، چندين مورد تصريح شده که هر علمي نزد ايشان است، و در اين باره به دو نکته ي مهم اشاره شده است:

الف. کيفيت و ارزش علم ايشان:

1. علم آنان موهبت الهي است و از جانب خداوند به ايشان اعطا شده است و به درياي بي پايان علم الهي متصل است.

2. هيچکس ديگري نمي تواند در چنين علمي راه داشته باشد، و

[صفحه 221]

پيامبر صلي اللَّه عليه و آله اين علم را فقط به ايشان سپرده است، و هر کس جز ايشان چنين ادعائي کند کذّاب است.

ب. نتيجه ي وسعت علم ايشان:

1. هر چه از ايشان بپرسيد به شما پاسخ مي دهند.

2. آنچه نمي دانيد به شما مي فهمانند و تبيين مي کنند. به اين معني که اگر نپرسيد هم ايشان ابتداءً به شما مي فهمانند، و نيز اگر در مواردي ابهام پيش آمد و يا اشتباه فهميديد براي شما روشن مي کنند.



صفحه 221.